Praktische informatie Cuba

Handig om te weten

vlag cuba

Taal

Cuba

De officiële voertaal is Spaans. In de grotere toeristische steden kun je je in de hotels wel redden met Engels. Buiten op straat meestal niet. Reis je door het land dan kun je eigenlijk alleen met Spaans terecht. Echter met handen en voeten kom je ook nog steeds een heel eind!

tijd zuid-amerika

Tijdsverschil

Cuba

Tijdens onze wintertijd is het 6 uur vroeger in Cuba. Tijdens onze zomertijd is het 7 uur vroeger.

Cuba beste reistijd

Beste reistijd

Cuba

Cuba is eigenlijk het gehele jaar door wel bereisbaar. In bepaalde periodes heb je kans op minder regenval, maar zelfs in de natte periode kun je genieten van dit mooie eiland! Lees verder…

geld Cuba

Geldzaken

Cuba

Op Cuba bestaan twee officiële valuta, de CUC (Cuban Peso Convertible) en de CUP (Cuban Peso). In het algemeen geldt dat luxe artikelen, zoals restaurants, bars, accommodatie, huurauto’s, bustickets, musea entree etc. met in CUC geprijsd zijn. Als toerist heb je dus bijna uitsluitend met deze valuta te maken.

Je kunt beperkt pinnen met bank, giropas of creditcard. Neem daarom genoeg cash euro’s mee. Neem geen grotere coupures dan biljetten van € 50,- mee. Tijdens de reis kun je geld wisselen bij banken en bij officiële wisselkantoren (‘Casas de Cambio’ van CADECA). Veel makkelijker en sneller is het om in de grotere hotels geld te wisselen.

reisdocumenten

Paspoort

Cuba

Je hebt een paspoort nodig die bij terugkeer naar Nederland nog minstens 6 maanden geldig is. Om naar Cuba te mogen reizen, heb je een zogenaamde toeristenkaart nodig. Deze toeristenkaart is verplicht.

LET OP: De Cubaanse autoriteiten hebben verplicht gesteld dat reizigers moeten beschikken over een geldige reis- en ongevallenverzekering of een ziektekostenverzekering die ook ziektekosten in het buitenland en repatriëring dekt. We adviseren je daarom om, behalve je verzekeringspasje, ook een kopie van je polisblad mee te nemen.

internationaal-rijbewijs Campers South America

Rijbewijs

Cuba

Naast een geldig Nederlands rijbewijs raden wij ook aan een internationaal rijbewijs mee te nemen. Deze is niet verplicht maar kan in sommige situaties toch praktisch zijn als je die bij je hebt.

vaccinaties

Vaccinaties

Cuba

Er zijn geen speciale vaccinaties verplicht. Wel wordt DTP en Hepatitis A aanbevolen.  Omdat dit soort zaken snel kunnen veranderen en afhankelijk is van de mate waarin u al gevaccineerd bent raden wij u aan altijd bij de GGD of een andere vaccinatiedienst te informeren of u vaccinaties nodig heeft.

cuba-stekker-stopcontact-type-l

Electriciteit

Cuba

De netspanning in Cuba is 110 / 220 V en de frequentie is 60 Hz.. Er worden de volgende stekker types gebruikt: type A, B, C en L gebruikt.

Als je in Nederland woont heb je dus een reisstekker nodig voor stopcontacten in Cuba.

kleding reis Zuid-Amerika

Kleding

Cuba

Qua kleding adviseren wij luchtige zomerkleding, voor de avonden iets warms want deze kunnen nog wel eens fris zijn. Een pet /zonnehoed en zonnebril ter bescherming tegen de felle zon. Evenals zonnebrandcreme. Als je lekker wilt gaan wandelen neem dan ook goede wandelschoenen mee.

boodschappen doen Zuid-Amerika

Boodschappen doen

Cuba

Het is van belang om je te realiseren dat je door een land reist waar, ondanks de veranderingen in de laatste jaren, er nog steeds voor Cubanen veel schaarste, beperkingen, verboden en controles van kracht zijn wegens het communistische systeem. Niet alles is beschikbaar/verkrijgbaar en winkels zijn vaak half leeg (of nog erger). In Havana zijn enkele grote supermarkten waar veel te koop is. We raden je aan om aan het begin van de reis goede voorraden in te slaan. Buiten Havana zijn er in de dorpen en steden kleine winkeltjes met een heel wisselend aanbod van groenten, vlees, brood of soms echt heel weinig. Kijk waar de dorpelingen zelf heen gaan, regelmatig vind je in de achteraf straatjes deze winkeltjes.

sanitair onderweg

Sanitair onderweg

Cuba

Reis je per camper door dit land, verwacht dan niet dat je bij de tankstations nette toiletten aantreft zoals in Europa. Meestal zijn ze niet al te schoon en moet je je eigen wc papier meenemen. We raden dan ook aan om gebruik te maken van het toilet in de camper. De toiletcassette kan bij de steunpunt hotels geleegd worden.

wifi teken

Wifi

Cuba

Er zijn op Cuba beperkte maar wel steeds meer mogelijkheden om te internetten. In steeds meer steden en dorpen is er Wifi op het centrale plein. Hier heb je wel een kraskaart van ETECSA, het staats telefonie bedrijf, voor nodig.  In de duurdere hotels vind je soms een computer en kun je kaarten aanschaffen voor 6 CUC per uur. Het internet is erg langzaam.

Wifi is soms beschikbaar. In sommige plaatsen is een kantoor van ETECSA, het staats telefonie bedrijf waar je kunt internetten. Houd er echter rekening mee dat het vaak niet functioneert of dat er niet altijd internetkaarten beschikbaar zijn.

”MET DE CAMPER DOOR CUBA REIZEN IS EEN FANTASTISCH AVONTUUR”