Rijden in Chili
Chili leent zich uitstekend voor een bijzonder rij-avontuur. Het is een uitgestrekt land met prachtige routes. Het wegennet kent een groot aantal geasfalteerde wegen maar er zijn (gelukkig?) ook nog steeds vele onverharde wegen te vinden. Er wordt, net als bij ons, rechts gereden.
Omdat het, buiten de grote steden, op de meeste wegen veel minder druk is dan wat wij gewend zijn is het rijden in Chili niet heel moeilijk. Doordat het minder druk is kun je meestal goed anticiperen op de andere weggebruikers.
Wegen Chili
Als je gaat rijden in Chili zal je merken dat de geasfalteerde wegen wisselen van kwaliteit. Van goed en strak asfalt naar asfalt met gaten erin of asfalt dat heel vaak opgelapt is en daardoor erg “danst. Soms komt er sterke spoorvorming van vrachtwagens voor.
De onverharde wegen worden in het Chileens “ripio” genoemd. Afhankelijk van of het traject regelmatig of nauwelijks wordt bereden is ook de mate van het onderhoud. Blijf altijd bedacht op onverwachte zaken zoals kuilen, grote keien of niet-mooi-aansluitende wildroosters. Wees ALTIJD bedacht op (slecht zichtbare) verkeersdrempels in de steden en kleine dorpjes. Lang niet altijd staan ze aangegeven!
Bewegwijzering
De bewegwijzering is redelijk te noemen op de grote doorgaande wegen. Op de kleinere wegen is het niet vreemd als er wel eens een bewegwijzeringsbord ontbreekt. Campings worden zeer wisselend wel of niet met borden aangegeven. Daarom vinden wij het verstandig om met zowel een fysieke wegenkaart als een goed werkend navigatiesysteem op pad te gaan.
Goede wegenkaarten zijn kaarten van Reise Know-How of van Freytag & Berndt. Het voordeel van de Reise Know-how kaarten is dat ze niet zo snel scheuren omdat ze voorzien zijn van een licht geplastificeerde laag. U kunt deze bijvoorbeeld kopen bij reisboekwinkel De Zwerver.
Qua navigatie kunt u er voor kiezen een navigatiesysteem te huren bij de camper of er een van thuis mee te nemen. Voor zowel Garmin als TomTom zijn er kaarten van Argentinië en Chili te koop.
Tegenwoordig zijn er ook prima apps te downloaden (die offline werken) en waarop u goed kunt navigeren. Een voorbeeld daarvan is de navigatie app maps.me.
Zo geniet je nog meer van het selfdrive avontuur!
Tanken Chili
De afstanden die je aflegt in dit land zijn groot. Zorg er daarom voor dat je niet op het allerlaatste moment gaat tanken. Zodra je een benzinestation tegen komt, adviseren wij je om al te gaan tanken bij een halfvolle tank. Houd er bovendien rekening mee dat benzinepompen soms op hele grote afstand van elkaar liggen (soms meer dan 300 kilometer!) en dat er trajecten zijn waar het niet ongebruikelijk is als een benzinestation niet bevoorraad is!
Bij veel (grotere) tankstations kun je vandaag de dag prima met een pinpas of creditcard betalen. Echter soms werkt de verbinding niet of is er iets anders aan de hand waardoor u toch contant moet betalen. Zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld bij u heeft om te kunnen betalen.
Pech onderweg
Bij pech onderweg kunt u het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de camper verhuurder. Zij kunnen u het meest gericht helpen op dat moment. U krijgt bij het ophalen van de camper/auto ook een 24hrs nummer mee dat u dag en nacht kunt bellen.
Wind
Het zuidelijk deel van Chili (Patagonië) staat bekend om zijn harde winden. Deze winden waaien vaak maar ook weer niet altijd. Ze komen regelmatig tot orkaankracht. Bij ons zou zeker het verkeer stil gelegd worden maar in Chili gaat het leven gewoon door. Ook in de hoge Andes kan het heel erg hard waaien. Hierbij een paar tips:
- Zorg ervoor dat, als u uitstapt uit uw camper/auto, u uw autodeur goed vasthoudt zodat deze niet uit uw handen kan waaien of nog erger, dubbel kan klappen. Dit is iets wat in Patagonië nog wel eens gebeurt.
- Beter is het nog om met de neus van de camper tegen de wind in te gaan staan zodat uw portierdeur in ieder geval niet dubbel kan klappen bij het openen.
- Laat deuren sowieso niet open staan i.v.m. plotselinge harde rukwinden.
- U kunt ook tijdens het rijden last hebben van harde (zij)winden. Pas uw snelheid daarop aan. Dat rijdt rustiger en is bovendien veiliger.
Handig om te weten
- Een internationaal rijbewijs is niet verplicht maar wij raden het wel aan deze mee te nemen. Sommige verhuurders kunnen bij het ophalen van de camper wel vragen om een internationaal rijbewijs. En bij verkeerscontroles kan er ook naar gevraagd worden.
- Het is raadzaam om, zeker als u in Chili gaat rijden over wegen die onverhard zijn of waar maar weinig verkeer overheen gaat, van te voren te informeren naar de conditie van de wegen.
- Het voeren van verlichting overdag en dragen van gordels is verplicht.
- In de steden zijn er veel eenrichtingswegen. Dit kan bijv. betekenen dat het verboden is een U-turn te maken omdat u dan (voor een kort ogenblik) tegengesteld rijdt aan de juiste rijrichting. Probeer de borden hiervoor zoveel mogelijk in de gaten te houden.