Roadtrip Authentiek Oost Cuba 16 dagen

Avontuurlijke reis per camper

Deze roadtrip door Authentiek Oost Cuba, per camper, is een kleurrijke selfdrive met veel cultuur en historie. Het oosten van Cuba wordt veel minder bezocht dan het westen en het midden. Deze reis is voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Cubaanse revolutie of mensen die het rustigste en meest authentieke deel van Cuba willen bekijken.

Roadtrip Authentiek-Cuba-Oost-16-dagen
Cuba Guama en Playa Larga
Cuba Trinidad
Cuba rijden in Cuba
Cuba Baracoa

Routesuggestie

Roadtrip Oost Cuba 16 dagen

Dag 1: Internationale vlucht – aankomst Holguin
Dag 2: Pickup camper | selfdrive naar Camaguey
Dag 3: Camaguey
Dag 4: Selfdrive naar Bayamo
Dag 5: Bayamo
Dag 6: Selfdrive naar Baracoa
Dag 7: Baracoa
Dag 8: Baracoa
Dag 9: Selfdrive naar Santiago de Cuba
Dag 10: Santiago de Cuba
Dag 11: Selfdrive naar Cayo Saetia
Dag 12: Cayo Saetia
Dag 13: Selfdrive naar Gibara
Dag 14: Gibara
Dag 15 & 16: Dropoff camper Holguin –  internationale vlucht

Reisbeschrijving

Roadtrip Oost Cuba 16 dagen

DAG 1: AANKOMST HOLGUIN
Na aankomst op de luchthaven ga je naar je hotel en kun je de rest van de dag rustig acclimatiseren en Holguin verkennen.

DAG 2: HOLGUIN – CAMAGÜEY
In de morgen haal je eerst de camper op. Daarna kun je de omgeving wat verder  verkennen, voordat je de route naar Camagüey inslaat. Deze stad is in 1515 gesticht en is de op twee na grootste stad van Cuba (ong. 325.000 inwoners). Het historische centrum van Camagüey staat sinds 2008 op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO. Dit deel van de stad behoort met haar schilderachtige pleintjes, tot één van de mooist gerestaureerde van het land. Eén van de bekendste inwoners van Camagüey is ongetwijfeld Ignacio Agramonte, die in de 1e onafhankelijkheidsoorlog (1868-1878) streed tegen de Spanjaarden. Zijn naam en standbeelden zijn op diverse plaatsen terug te vinden. Verder staat deze stad o.a. bekend om haar aardewerken kruiken, de “Tinajones”. Daarin werden in drogere tijden, water opgevangen, om voldoende (drink-)water te hebben.

DAG 3: CAMAGÜEY
Vandaag kun je de omgeving van Camagüey verder gaan verkennen, maar je kunt ook kiezen voor een dagbesteding aan de mooie stranden van Playa Santa (ca. 110 km).

DAG 4: CAMAGUEY – BAYAMO
De bestemming van deze dag is de stad Bayamo, gesticht in 1513 door de Spaanse kapitein-generaal Diego Velázquez. Deze stad wordt ook wel de stad van het Cubaanse patriotisme genoemd, Hier werd o.a. voor het eerst het huidige Cubaanse volkslied gezongen. De Cubaanse vrijheidsstrijder Carlos Manuel de Céspedes is hier geboren en zijn beroemde “schreeuw van Yara – grito de Yara” leidde het begin van de eerste Cubaanse Onafhankelijkheidsoorlog in (1868-1878) en daarin was hij kortstondig de eerste President van de Cubaanse Republiek. Zijn geboortehuis is nu een museum. Het meest gebruikte transportmiddel van deze stad is de paardenkoets. Maak een ritje en proef de sfeer van deze stad vol historie.

DAG 5: BAYAMO
Vandaag kun je de stad Bayamo en omgeving nader gaan verkennen, maar  je kunt er ook voor kiezen (vroeg) in de morgen naar het plaatsje Santo Domingo te rijden, gelegen in het hart van het Sierra Maestra gebergte. Er zijn excursies naar o.a. de “Comandancia de la Plata”, het commandocentrum van de communistische rebellen onder leiding van Fidel Castro in de tweede helft van de jaren ’50 van de vorige eeuw. Vanuit dit kamp werd de revolutie verder over het land verspreid.

DAG 6: BAYAMO – BARACOA
Na het ontbijt vertrek je in de richting van Palma Soriano en vervolgens Guantánamo. Na Guantánamo, rijdt je via de weg “La Farola”, die zich door het landschap kronkelt en die over diverse imposante bruggen voert, naar de eindbestemming van deze dag: Baracoa. Door het karakteristieke berglandschap passeer je wel drie verschillende microklimaten(van subtropisch- naar woestijn- naar tropisch klimaat)! Baracoa is de eerste en daarmee de oudste, door de Spanjaarden gestichte stad van Cuba (1510-1512). Vele jaren is Baracoa afgesloten geweest van de buitenwereld, totdat pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw een weg vanaf Santiago de Cuba werd aangelegd (La Farola). Door deze lange geïsoleerde periode, heeft Baracoa tot op de dag van vandaag nog steeds haar eigen unieke karakter.

De Spanjaarden hebben op een strategisch gelegen heuvel, uitkijkend over de baai, een fort gebouwd om Baracoa tegen piraten te beschermen. Dit fort is omgebouwd tot een hotel. De bouw van dit oude Spaanse fort met de oorspronkelijke naam “El Castillo de Santa Bárbara Ceboruco”, is begonnen in 1737 en voltooid in 1742. Op de restanten van dit fort is in 1977 het huidige hotel gebouwd. Vanuit het terras zijn er panoramische uitzichten over de stad, de baai en de tafelberg “El Yunque”.

DAG 7 en 8: BARACOA
Twee dagen waarbij je in en rond Baracoa diverse activiteiten kunt ondernemen. Traditioneel leefde men hier van de visserij, houtkap, de teelt van kokosnoten, bananen en cacao. Met name de cacao uit Baracoa is in het hele land beroemd en daarom is een bezoek aan het “cacaohuis” eigenlijk een must. Dat geldt ook voor een bezoek aan het kerkje, waar zich het eerste kruis bevindt, dat door de Spanjaarden bij Baracoa aan land is gebracht. Ongeveer 20km ten noordwesten van Baracoa, bevinden zich de mooiste stranden van deze provincie (hotel Villa Maguana ligt direct aan één van deze strandjes en kan ook geboekt worden i.p.v. verblijf in hotel El Castillo). Er kan ook een boottocht gemaakt worden over de rivier “Toa” of een bezoek gebracht worden aan “Boca de Yumurí”, ongeveer 30km oostwaarts (ook hier kan een boottochtje gemaakt worden). Ook het Nationaal Natuurpark “Alexander Humboldt” biedt diverse excursiemogelijkheden.

DAG 9: BARACOA – SANTIAGO DE CUBA
Na het ontbijt rijdt je terug over “la Farola”, via Guantanamo, naar Santiago de Cuba, de tweede stad van Cuba. Geniet van de zonsondergang onder het genot van een verfrissende cocktail, bereid in de snackbar “El Dorado”!

DAG 10: SANTIAGO DE CUBA
Het centrum van Santiago de Cuba bestaat uit een doolhof van straten rond het Parque Céspedes. Dit voormalige Plaza de Armas is het hart van Santiago de Cuba. Santiago de Cuba staat ook bekend om de muziek. Vlakbij het Parque Céspedes ligt Tivolí, de meest authentieke en pittoreske gemengde wijk van Santiago de Cuba. In het begin van de 18e eeuw arriveerden hier Fransen uit Haïti die winkels, muziekscholen, theaters en hotels begonnen. Er zijn diverse bezienswaardigheden in de buurt, waaronder de Moncada kazerne (mislukte overval van Fidel en de zijnen in 1953), Fort ‘El Morro’, het Bacardí museum of Bacardí Rumfabriek en het huis van Diego de Velazquez. Een uitstapje naar de pelgrimskerk ‘El Cobre’ ongeveer 20 km. ten noordwesten van Santiago de Cuba is zeker de moeite waard.

In Santiago is ook Cuba’s op één na bekendste begraafplaats, “Cemeterio de Santa Ifigenia”, met graven van historische personen. Ook het graf van Fidel Castro is hier te vinden en vrij toegankelijk. In de omgeving van Santiago kun je nog o.a. naar Parque Baconao, gelegen in het gebied ten oosten van de stad. Hier is een park met opgezette dinosaurussen, er zijn cactustuinen te bezoeken en hier bevindt zich ook een zee aquarium. Bovendien is hier de gelegenheid om met dolfijnen te zwemmen. Als je dichtbij de stad de bergen in wilt dan is een steile klim met de auto noodzakelijk naar het uitkijkpunt “Gran Piedra”. Bij helder weer is Jamaica van hieruit te zien!. Aan de voet van deze weg bevinden zich ook de botanische tuinen en de oudste koffieplantage van de provincie “La Isabélica”.

DAG 11: SANTIAGO DE CUBA – CAYO SAETIA
Vandaag is een korte reisdag. Je kunt dus ook pas na lunchtijd vertrekken naar het natuurpark Cayo Saetía. Onderweg hiernaartoe kun je van de gelegenheid gebruik maken, even af te slaan naar de geboorteplaats van Fidel Castro: het dorpje Birán. Fidels vader was een grootgrondbezitter en hier staat nog het landhuis van de familie alsmede de graven van diverse van zijn familieleden, waaronder die van zijn ouders. Cayo Saetía is eigenlijk een eiland, over de weg alleen bereikbaar via een smalle verbindingsweg met het vasteland. De vegetatie, het landschap en het microklimaat dat hier heerst, doen denken aan de Afrikaanse Savannes. Er zijn hier in het verleden dan ook diverse dieren uit Afrika in het wild uitgezet, waarvan is gebleken dat ze het hier goed doen. Voorbeelden zijn: herten, buffels, antilopes, zebra’s en struisvogels. Bovendien bezit Cayo Saetía diverse mooie en rustieke strandbaaien met prachtig wit zand.

DAG 12: CAYO SAETIA
Het is leuk om een deel van de dag te gebruiken voor het maken van een rit over het eiland, waarvan maar liefst 65% bebost is. Je zult zeker diverse wilde diersoorten gaan zien, overigens allen ongevaarlijk.

DAG 13: CAYO SAETIA – GIBARA
Je kunt nog eventueel tot na de lunch op Cayo Saetía verblijven, voordat je vertrekt naar de laatste locatie van je reis door Oost-Cuba: het vissersplaatsje Gibara. Dit plaatsje wordt ook wel het best bewaarde geheim van Cuba genoemd, want het is nog niet ontdekt en overspoeld door het toerisme, terwijl het zeker de moeite waard is om deze plaats en haar omgeving nader te verkennen. Gesticht in 1817, was Gibara voor een periode één van de belangrijkste doorvoerhavens in de handel met Spanje en Amerika en had het daaraan haar welvaart te danken, wat nog steeds te zien is aan de gebouwen en parkjes in het huidige straatbeeld.

DAG 14: GIBARA
Het dichtstbijzijnde strand is Playa Caletones op ongever 17 km. van Gibara. De bekende stranden van Guardalavaca bevinden zich op ong. 82 km. van Gibara.

DAG 15 & 16: GIBARA – HOLGUIN – INTERNATIONALE VLUCHT
Vandaag rijdt je naar de luchthaven van Holguín, waar je na het inleveren van de camper incheckt voor de terugvlucht naar huis. Hiermee eindigt deze mooie authentieke selfdrive door Oost-Cuba.

”MET DE CAMPER DOOR CUBA REIZEN IS EEN PRACHTIGE ERVARING”

Bekijk hier ons aanbod!