Roadtrip West en Oost Cuba 21 dagen

Avontuurlijke reis per camper

Deze roadtrip door West- en Oost Cuba per camper is een kleurrijke selfdrive met veel cultuur en historie. Door de ‘one-way’ route kun je een groot gedeelte van het eiland bezoeken in 3 weken en beperk je de dagelijkse rij afstanden.

Na de eerste dagen in bruisend Havana te hebben doorgebracht reis je eerst een stukje westwaarts om o.a. het tropisch regenwoud van Soroa te bewonderen. Verderop in de provincie Pinar del Rio liggen ook vele tabaksvelden en een bezoek aan een sigarenfabriek behoort tot de mogelijkheden. In de prachtige vallei van Vinales is het aan te raden om een halve dag excursie te voet of te paard te maken.

Cienfuegos is gelegen aan een tropische baai en ademt een heel andere sfeer uit dan Trinidad. Een koloniale stad waar je vaak live muziek zult horen. Verder oostwaarts kom je in Camagüey. Een stadje met een charmant stadscentrum met smalle bochtige straten en kleurrijke koloniale huizen.

Via Santiago de Cuba reis je naar Baracoa, de oudste stad op Cuba. Heerlijk relaxen kun je de laatste dagen op het strand bij Guardalavaca.

cuba-per camper-van west-naar oost
Cuba campings en wildkamperen
Cuba vrouw met sigaar
Cuba Cienfuegos
Cuba Santiago de Cuba

Routesuggestie

Roadtrip West en Oost Cuba 21 dagen

Dag 1: Internationale vlucht – aankomst Havana
Dag 2 & 3: Havana verkennen
Dag 4: Pickup camper | selfdrive naar Viñales
Dag 5: Viñales
Dag 6: Selfdrive naar Las Terrazas
Dag 7: Las Terrazas
Dag 8: Selfdrive naar Cienfuegos
Dag 9: Selfdrive naar Trinidad
Dag 10: Trinidad
Dag 11: Selfdrive naar Camaguay
Dag 12: Selfdrive naar Santiago de Cuba
Dag 13& 14: Santiago de Cuba
Dag 15: Selfdrive naar Baracoa
Dag 16: Baracoa
Dag 17: Selfdrive naar Guardalavaca – dropoff camper
Dag 18 & 19: Guardalavaca
Dag 20 & 21: vertrek uit Holguin – internationale vlucht

Reisbeschrijving

Roadtrip West en Oost Cuba 21 dagen

HAVANA
Neem de tijd om rond te dwalen in de straten van deze bruisende koloniale stad, gedeeltelijk vervallen, gedeeltelijk gerestaureerd. Overal zie je duidelijk de tekenen van de vreemde mix die het communisme met een Caribisch eiland heeft opgeleverd. Wandel over de Malecón, ontdek het sfeervolle oude stadshart en maak kennis met het alledaagse Cubaanse leven.

VALLE DE VIÑALES
Dit is een schitterende vallei met tabaksplantages en typische mogotes (steile kalkstenen heuvels). Het is leuk om hier een tocht te paard of te voet maken onder leiding van een gids, en dan ook meer te leren over het proces om Cubaanse sigaren te rollen. Daarnaast vind je in deze regio het grootste grottenstelsel van heel Cuba!

LAS TERRAZAS
Ontdek de dichtbegroeide tropische wouden van het biosfeerreservaat Sierra del Rosario.
Het is de perfecte omgeving om te wandelen, te paardrijden of vogels te spotten (onder meer de nationale vogel, de Trogon). In de buurt van Las Terrazas bevinden zich diverse oude koffieplantages, waaronder de 19e-eeuwse (Franse) koffieplantage “Cafetal Buena Vista”.

GUAMÁ & PLAYA LARGA
Dit gebied is te bezoeken op weg naar Cienfuegos. Hier leeft de historie van oude suikerrietplantages en de invasie bij de Varkensbaai, waar Fidel Castro en metgezellen in 1961 een invasie van door de CIA gesteunde rebellen op heroïsche wijze wisten af te slaan. Ook kun je het biosfeerreservaat Península Zapata bezoeken, een waterrijk leefgebied waar onder andere de Cubaanse krokodil en de prehistorisch aandoende Manjuarí voorkomen. Je vindt in deze regio diverse snorkel- en duikmogelijkheden bij het dorpje Playa Larga.

CIENFUEGOS
Geniet van deze koloniale stad met Franse- en Moorse invloeden. Er zijn prachtige villa’s en paleizen bij de baai: vooral Palacio de Valle is een aanrader!

TRINIDAD
Volgens velen is Trinidad de mooiste koloniale stad van Cuba. Het kleurrijke historische centrum met keienstraatjes is een waar openluchtmuseum. In de avond is er overal live muziek en wordt de salsa gedanst bij de trappen. Bovendien zijn er in de omgeving mooie plekken om te verkennen; het natuurpark Topes de Collantes maar ook Valle de Ingenios zijn de moeite waard. Je kunt vanaf Trinidad ook een uitstapje maken naar het strand.

SANTA CLARA
Dé stad van Che Guevara. Je vindt er een aantal historische monumenten die deze held van de revolutie gedenken en je een goed beeld geven bij de Cubaanse geschiedenis. Enkele voorbeelden zijn het mausoleum van Che Guevara en het monument El Tren Blindado.

SIERRA MAESTRA GEBERGTE
In dit afgelegen berggebied vind je het voormalige hoofdkwartier van Fidel Castro dat actief gebruikt werd tijdens de Cubaanse revolutie. Er zijn diverse mooie wandelingen te maken, de ene wat pittiger dan de andere. In het nabijgelegen Bartolomé Masó bezoek je de begraafplaats van Fidel Castro.

SANTIAGO DE CUBA
De tweede stad van Cuba, ook wel de muzikale hoofdstad genoemd. Het is de exotische bakermat van de Cubaanse muziek. Door de ligging in het oosten, is het in de jaren ’50 minder veramerikaniseerd dan Havana. Het kent minder toerisme en voelt authentieker dan het westen van Cuba. Dwaal door de straatjes en ontdek de culturele rijkdom van Cuba. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan Casa de La Trova!

Er zijn diverse bezienswaardigheden in de buurt, waaronder de Moncada kazerne (mislukte overval van Fidel en zijn metgezellen in 1953), Fort ‘El Morro’, het Bacardí museum, de Bacardí Rum fabriek en het huis van Diego de Velazquez. Een uitstapje naar de pelgrimskerk ‘El Cobre’ (op ongeveer 20 km ten noordwesten van Santiago de Cuba) is zeker ook de moeite waard.

BARACOA
Reis via de beroemde weg ‘La Farola’ door 3 klimaatzones naar de oudste stad van Cuba. Baracoa is zeer sfeervol en authentiek, prachtig gelegen aan de voet van het Alturas de Baracoa gebergte. Hiervandaan ga je per catamaran naar Cayo Saetia, een verlaten natuurgebied met schitterende stranden. Een uitstapje richting het nationale park Alejandro de Humboldt is ook mogelijk.

”MET DE CAMPER DOOR CUBA REIZEN IS EEN PRACHTIGE ERVARING”

Bekijk hier ons aanbod!