Veiligheid Cuba
Cuba is een veilig land, maar zoals in veel toeristische gebieden zijn er hier en daar zakkenrollers of rovers actief die zich op toeristen richten. Met relatief eenvoudige maatregelen kun je problemen voorkomen. Wees je te allen tijde bewust van je omgeving, zoals je in elke toeristische stad zou doen.
Onze tips
Om van je rondreis op Cuba te kunnen genieten, is het van belang om je te realiseren dat je door een land reist, waar ondanks de veranderingen van de laatste tijd, het communistische systeem nog steeds van kracht is. Dit zorgt bij Cubanen voor veel schaarste, beperkingen, verboden en controles. Cubanen hebben ‘geleerd’ dit zo te accepteren.
Op Cuba bestaan twee officiële valuta, de CUC (Cuban Peso Convertible) en de CUP (Cuban Peso). Over het algemeen geldt dat luxe artikelen in CUC geprijsd zijn; denk aan restaurants, bars, accommodaties, huurauto’s, buskaartjes, musea entreegelden, et cetera. Als toerist heb je dus bijna uitsluitend met deze valuta te maken. Cubanen moeten zelf overigens ook voor deze artikelen met de CUC betalen.
Houd hier ook rekening mee:
- Wij raden je ten zeerste aan om paspoorten e.d. altijd in een kluisje in het hotel achter te laten. Neem een kopie van je paspoort mee als je op pad gaat. Ook is het erg handig om een digitale scan van je paspoort te maken en deze te bewaren in je mailbox.
- Laat je bezittingen niet onbeheerd achter wanneer je je in een openbare ruimte bevindt (hotellobby, vervoer, luchthavens, restaurants, nationale parken, enzovoorts).
- Draag geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
Op Cuba kun je beperkt pinnen met bank, giropas of creditcard. Neem daarom genoeg cash euro’s mee. Neem geen grotere coupures dan biljetten van € 50,- mee. - Laat geen kostbare voorwerpen zichtbaar achter in je camper, ook niet voor enkele minuten.
- Wees voorzichtig als men spontaan zijn diensten aanbiedt, bijvoorbeeld bij pech.
- Wij adviseren je om geen liftende locals mee te nemen als je onderweg bent.
- Het is niet raadzaam om in het donker te rijden, omdat de straatverlichting nauwelijks zicht op de weg biedt. Je kunt niet goed zien wat de kwaliteit van de weg is, of er kuilen zijn, of er dieren liggen, et cetera. Het wordt vaak tussen 5 uur en 7 uur donker (al zeer snel nadat het gaat schemeren).