Roadtrip Carretera Austral

Avontuurlijke reis per camper

Een roadtrip over de Carretera Austral per camper is een heel bijzonder selfdrive avontuur met de grootst mogelijke vrijheid.

Deze selfdrive over de Carretera Austral start in Santiago. De volgende dag vlieg je naar de meer zuidelijk gelegen plaats Puerto Montt. Vanaf hier start je camperreis zuidwaarts over de Carretera Austral.

Deze zuidelijke weg in Chili gaat door een vrijwel onontdekte regio met vele rivieren, watervallen, tropisch aandoende vegetatie en kleine gehuchtjes waar de tijd nog een beetje stil heeft gestaan. In het voorjaar is deze route extra mooi door de enorme hoeveelheden brem, lupines, firebush en struikfuchsia’s die in bloei staan. Op deze route kun je naar één van de grootste ijsvelden ter wereld rijden de Campo Hielo Norte. Of je kunt een boottocht maken naar de zgn. marmergrotten of helemaal tot Tortel (of Villa O’Higgins) rijden.  Tortel is een dorpje wat geheel op palen is gebouwd aan de oevers van een fjord. Een prachtige selfdrive avontuur dus.

routekaart roadtrip -carretera-austral
Chili Carretera Austral verkeersbord
Chili Carretera Austral ferry vanaf Hornopiren
Chili Carretera Austral marmergrotten
Chili Carretera Austral naar Tortel
Chili Carretera Austral Valle Exploradores
Chili Carretera Austral bloemenpracht
Chili Carretera Austral wild kamperen Campers South America
Chili Carretera Austral Parque Patagonia

Routesuggestie

Roadtrip Carretera Austral

Dag 1 & 2: Internatioale vlucht – aankomst Santiago
Dag 3: Binnenlandse vlucht naar Puerto Montt | pickup camper
Dag 4: Selfdrive naar Hornopiren
Dag 5: Per ferry naar Caleta Gonzalo
Dag 6: Caleta Gonzalo – wandelen in de omgeving
Dag 7: Selfdrive naar Puyuhuapi
Dag 8: Selfdrive naar Coihayque
Dag 9: Selfdrive naar Puerto Guadal
Dag 10: Selfdrive naar Cochrane
Dag 11: Cochrane – wandelen in Parque Patagonia of naar Tortel
Dag 12: Selfdrive naar Puerto Rio Tranquilo
Dag 13: Puerto Tranquilo – naar marmergrotten
Dag 14: Selfdrive naar Balmaceda – dropoff camper – binnenlandse vlucht Santiago
Dag 15 & 16: Vertrek Santiago – internationale vlucht

Reisbeschrijving

Roadtrip Carretera Austral

DAG 1 en 2: AANKOMST SANTIAGO
Na de internationale vlucht is het raadzaam om een nachtje in Santiago te verblijven om te acclimatiseren. De meeste internationale vluchten uit Europa komen in de ochtend aan. De rest van de dag heb je tijd om de stad te gaan verkennen bijvoorbeeld met de hop-on / hop-off bus of door het maken van een leuke fiets tour.

DAG 3: SANTIAGO – PUERTO MONTT 
Je vliegt naar Puerto Montt. In deze stad of in Puerto Varas (ca. 25km hier vandaan) haal je de camper op voor de start van je camperreis over de Carretera Austral.

DAG 4: PUERTO VARAS – HORNOPIREN
Vandaag wordt de eerste rijdag over de Carretera Austral. Vanaf Puerto Montt rijdt je naar La Arena waar je met de ferry overvaart (45 min.). Daarna reis je verder deels over geasfalteerde en deels over onverharde wegen naar Hornopiren. Een klein typisch Chileens stadje gelegen aan de Golfo de Ancud. In de omgeving kun je diverse wandelingen maken.

DAG 5: HORNOPIREN – CALETA GONZALO
Je vaart met de ferry van Hornopiren naar Leptepu. Na een kort stukje rijden neem je de volgende ferry voor de laatste korte oversteek naar Caleta Gonzalo. Je komt aan in het hart van Parque Pumalin en de vegetatie is direct uitbundig en weelderig. Grote varens, bamboe en Gunnera planten je ziet ze overal. Echt heel prachtig! Het regent in dit deel van Chili heel veel tot wel 4.000mm per jaar. Vochtig is het dus ook!

DAG 6: CALETA GONZALO
Je kunt vandaag in Parque Pumalin gaan wandelen. Bijvoorbeeld naar eeuwenoude cipresbomen. Het is onderdompeling in een bijzonder regenwoud.

DAG 7: CALETA GONZALO – PUYUHUAPI
De reis gaat verder langs het dorpje Chaiten dat enkele jaren terug zwaar beschadigd is door een vulkaanuitbarsting in de buurt. Nog steeds is men bezig e.e.a. te herstellen. Dit deel van de Carretera Austral kenmerkt zich door de vele watervallen en de snelstromende rivieren. Onderweg kun je de hangende gletsjer Ventisquero de colgante gaan bekijken en hier een lange of korte wandeling maken.

DAG 8: PUYUHUAPI – COYHAIQUE
Wederom een dag waar je door het uitbundige groen van de Carretera Austral rijdt. Veel varens en bamboe zul je onderweg nog steeds zien staan. Als je in het voorjaar door deze streek rijdt wordt de route extra mooi door enorme velden met bloeiende lupinen, brem, fuchsia en firebush. Aan het einde van de dag arriveer je in de hoofdstad van deze regio Coyhaique.

DAG 9: COYHAIQUE – PUERTO GUADAL
De route van vandaag brengt je via een ferry overtocht naar Puerto Guadal. Je vaart in ca. 2,5 uur over van Puerto Ibanez naar Chile Chico. Zo kun je ook dit deel van de Carretera Austral beleven en ervaren. Het traject van Chile Chico naar Puerto Guadal vinden wij nog steeds één van de spectaculairste delen van deze weg. Het is steil, bochtig en heeft prachtige uitzichten over het meer General Carrera met op de achtergrond het bergmassief en de ijsvelden van Campo de Hielo Norte.

NB: deze ferry vaart maar één keer per dag en heeft elke dag weer andere afvaart tijden. Afhankelijk van deze vertrektijd is het nog mogelijk na de ferry-overtocht naar Puerto Guadal te rijden of bij een late afvaart kan dit pas de volgende dag. 

DAG 10: PUERTO GUADAL – COCHRANE
Vandaag reis je naar Parque Patagonia. Het andere Nationale park dat door Doug en Kris Tompkins in leven is geroepen. Je kunt hier mooie wandelingen maken en met de camper in het park overnachten.

DAG 11: COCHRANE
Deze dag kun je een dagtocht maken naar Tortel. Dit plaatsje ligt nog verder zuidwaarts op de Carretera Austral! Het bijzondere van dit plaatsje is dat de huizen allemaal gebouwd zijn op palen en gelegen zijn langs houten steigers. Je parkeert de camper aan de rand van het dorpje en gaat te voet verder.

DAG 12: COCHRANE – PUERTO TRANQUILO
Weer een reisdag geheel over onverharde wegen. Bij aankomst in Puerto Tranquilo kun je wellicht vandaag nog de boottocht naar de marmergrotten maken. Als het goed weer is raden we aan dat dan ook te gaan doen.

DAG 13: PUERTO TRANQUILO
Een dag waarbij je de gelegenheid hebt om of de boottocht naar de marmergrotten te maken of door Valle de Exploradores te rijden met zicht op diverse gletsjers die afkomstig zijn van het enorme ijsveld Campo de Hielo Norte.

DAG 14: PTO. TRANQUILO – BALMACEDA – SANTIAGO
Alweer je laatste rijdag over de Carretera Austral. Deels nog onverhard en ook vandaag weer met prachtig uitzicht over het meer. Je rijdt door een vallei waar de uitbarsting van de Hudson Vulkaan nog steeds goed zichtbaar is. Alleen maar afgestorven bomen die in het water staan. Een zeer afwisselende rit.

Na het inleveren van de camper op het vliegveld van Balmaceda vlieg je terug naar Santiago.

DAG 15 en 16: SANTIAGO – AMSTERDAM
Je vliegt vandaag weer terug naar huis. Een mooie selfdrive per camper zit er helaas al weer op.

Optioneel: Deze reis is goed te verlengen. Zo kun je bijvoorbeeld over ruta 40 via El Calafate (Perito Moreno gletsjer) rijden naar Torres del Paine. De camper zou je dan in Punta Arenas kunnen inleveren.

Ook een bezoek aan Paaseiland behoort tot de mogelijkheden om deze reis te verlengen.

 

WAT MAAKT DEZE REIS BIJZONDER:

  • Overnachten in het wild of op eenvoudige campings
  • Rijden over ongeasfalteerde wegen, een mooi avontuur
  • Veel mogelijkheden om te wandelen
  • Rijden door streken met tropische begroeing.
  • Rijden door ruige landschappen

”MET DE CAMPER DOOR ZUID-AMERIKA REIZEN IS EEN PRACHTIGE ERVARING”

Bekijk hier onze campers!