Tips

Handige weetjes

Hieronder een aantal handige tips voor als je op reis gaat met een 4wd camper of 4wd met daktent in de landen in Zuid-Amerika.

Roadtrip noord Chili Parc Lauca met de camper

Dagafstanden

Wat is haalbaar?

Deze landen zijn bijna allemaal erg groot. De wegen zijn van wisselende kwaliteit. Ondanks dat het meestal rustiger is op de weg dan bij ons in Europe kun je toch beduidend minder km’s op een dag aflegen dan wat je in Europa gewend bent. En zeker als je met een camper op pad gaat ligt je gemiddelde snelheid niet zo hoog. Wij gaan er van uit dat ca. 250 tot 300 km per dag haalbaar moet zijn. Maar dit hangt natuurlijk af van diverse factoren zoals wel of geen geasfalteerde weg, wel of geen kuilen in het asfalt, wel of geen bezienswaardigheden onderweg, wel of geen harde wind of zware regen etc. De voorbeeld routes die je kunt vinden bij de roadtrips in Zuid-Amerika zijn uitgegaan van dagafstanden die goed haalbaar zijn.

Nationale feestdagen in Zuid-Amerika Campers South America

Nationale feestdagen

in Zuid-Amerika

In vrijwel alle Zuid-Amerikaanse landen wordt het Katholieke geloof het meeste aangehangen. Dit betekent ook dat er vaak vele katholieke feestdagen zijn. Op deze dagen zijn winkels en kantoren vaak gesloten. Ga je op reis naar Zuid-Amerika check dan even hoe het in het land waar je heengaat staat met alle feestdagen.

internationaal-rijbewijs Campers South America

Internationaal rijbewijs

Heb ik die nodig?

Een internationaal rijbewijs is niet verplicht maar wij raden het wel aan deze mee te nemen. Sommige verhuurders kunnen bij het ophalen van de camper wel vragen om een internationaal rijbewijs. Een internationaal rijbewijs kan heel handig zijn als je onderweg door de politie wordt aangehouden en zij je Nederlandse rijbewijs niet goed kunnen begrijpen. In Nederland kan een internationaal rijbewijs bij de ANWB aangeschaft worden.

Handige apps op reis Campers South America

Handige apps

Voor onderweg

Inmiddels zijn er diverse handige offline apps te downloaden die je kunnen helpen bij het navigeren of vinden van een overnachtingsplaats op je reis door Zuid-Amerika. Zo is er de navigatie app van maps.me en de app van ioverlander om zowel campings als wildkampeerplekken te vinden.

camper huren in Chili de zon op reis

Krachtige zon

Pas op voor verbranden

In het zuidelijk deel van Zuid-Amerika is het gat in de ozonlaag vrij groot. De zon is dan ook zeer sterk en verbranden doe je al heel snel. Reis je door het Andes gebergte? Ook dan moet je heel erg oppassen voor de sterke zon. In hoge zonnebrandfactor, zonnebril en bescherming op je hoofd zijn geen overbodige luxe! En zelfs op bewolkte dagen zul je, zeker als je een gevoelige huid hebt, je moeten insmeren tegen de zon.

geld Costa Rica

Pinnen of contant betalen

Soms ook bij tankstations

Alhoewel je langzaamaan steeds meer met een pinpas kunt betalen zijn er ook nog heel veel winkels, restaurantjes en stalletjes op straat waar je alleen maar cash kunt betalen. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende contant geld (in de lokale valuta) bij je hebt. Ook bij de kleinere tankstations kan het gebeuren dat je contant moet betalen!

”MET EEN CAMPER DOOR PATAGONIE REIZEN IS EEN MOOI AVONTUUR”