Roadtrip Costa Rica 16 dagen

Avontuurlijke reis per 4wd met daktent

Deze roadtrip door Costa Rica per 4wd met daktent biedt je een kennismaking met een prachtig natuurparadijs. Van mangrove bossen, tropische stranden en weelderig regenwoud tot vulkanen, nevelwoud en natuurlijke thermale baden; je komt het allemaal tegen tijdens deze reis! Bewonder schildpadden in Tortuguero, spot kleurrijke vogels in het Maquenque natuurreservaat en laat je verrassen met de schitterende flora en fauna waar Costa Rica bekend om staat. Een selfdrive om van te genieten!

selfdrive-Costa-Rica-Highlights
Costa Rica nationaal park Maquenque
costa rica La Fortuna Arenal vulkaan
Costa Rica beste reistijd
Costa Rica Puerto Viejo de Sarapiqui
Costa Rica bij NP Tortuguero
Toyota-Prado-auto-met-daktent-4x4-Costa-Rica

Routesuggestie

Roadtrip Costa Rica 16 dagen

Dag 1: Internationale vlucht – aankomst San José
Dag 2: pickup 4wd met daktent selfdrive richting nationaal park Tortuguero
Dag 3: nationaal park Tortuguero
Dag 4: selfdrive naar Puerto Viejo de Sarapiquí
Dag 5: Puerto Viejo de Sarapiquí
Dag 6: Selfdrive naar Boca Tapada
Dag 7: Boca Tapada
Dag 8: Selfdrive naar La Fortuna
Dag 9: La Fortuna
Dag 10: Selfdrive naar Rincón de la Vieja
Dag 11: Rincón de la Vieja
Dag 12: Selfdrive naar Santa Elena
Dag 13: Santa Elena
Dag 14: Selfdrive naar San José – dropoff 4wd met daktent
Dag 15 & 16: vertrek uit San José – internationale vlucht

Reisbeschrijving

Roadtrip Costa Rica 16 dagen

DAG 1: AANKOMST SAN JOSÉ
Na de internationale vlucht arriveer je op de luchthaven van San José. Hiervandaan reis je met een shuttletransfer naar je hotel. Neem de tijd om uit te rusten en te acclimatiseren.

DAG 2: SAN JOSÉ – NATIONAAL PARK TORTUGUERO
Pickup 4wd met daktent. Daarna reis je richting Nationaal Park Tortuguero wat aan de Caribische kust ligt. Het is een stukje tropisch regenwoud gelegen in een zeer waterrijk gebied. Moerassen, mangrovebossen en veel rivieren zorgen in deze regio voor een rijk dierenleven. Het gebied rondom Tortuguero is dan ook sinds 1975 uitgeroepen tot een nationaal park. De overheid zet zich samen met de lokale gemeenschap in voor de bescherming van zeeschildpadden en de kleine populatie met uitsterven bedreigde Caribische lamantijnen (zeekoeien).

Je kunt hier diverse excursies maken. Het nationale park Tortuguero staat bekend om haar stranden waar diverse schildpadsoorten zoals de lederschildpad, de soepschildpad en de (onechte) karetschildpad vanaf maart tot medio oktober hun eieren komen leggen. Deze tour wordt enkel verzorgd tussen juli en september en kan bij het hotel geboekt worden.

DAG 3: NATIONAAL PARK TORTUGUERO
Een dag ter eigen invulling.

DAG 4: NATIONAAL PARK TORTUGUERO – PUERTO VIEJO DE SARAPIQUÍ
Het is tijd om afscheid te nemen van deze plek, een mooi arrangement is ten einde gekomen. Je reist weer terug naar de plek waar je de huurauto hebt geparkeer. en gaat op pad naar je volgende bestemming Puerto Viejo de Sarapiquí. Dit kleine plaatsje ligt aan de rivier Sarapiquí, in een prachtig groen gebied dat de verbinding vormt tussen de hooglanden en de laaglanden van Costa Rica, grenzend aan het nationale park Braulio Carrillo.

De omgeving van Puerto Viejo de Sarapiquí wordt gekenmerkt door fruitplantages (cacao, ananas) en schitterende bossen. De regio is daarnaast habitat van diverse diersoorten; je kunt er onder andere twee-tenige en drie-tenige luiaards, kleurrijke kikkertjes, verschillende apensoorten en vele tropische vogels zien.

DAG 5: PUERTO VIEJO DE SARAPIQUÍ
Een dag vrij ter eigen invulling. Vandaag kun je een bezoek brengen aan het biologische onderzoeksstation La Selva, waar ze veel onderzoek verrichten naar de biodiversiteit in Costa Rica en hun opgedane kennis graag met je delen. Of verken het Tirimbina Reservaat, waar je wandelt over de langste hangbrug van heel Costa Rica! Het is ook leuk om deel te nemen aan een cacaotour of een ananastour.

Te maken excursies:
– Cacaotour
– Paardrijtocht
– Canopy tour (tokkelbaan & klimparcours)
– Nachttour natuurreservaat Tirimbina

DAG 6: PUERTO VIEJO DE SARAPIQUÍ – BOCA TAPADA
In de afgelegen jungle nabij de grens met Nicaragua vind je het natuurreservaat Maquenque. Vanaf Puerto Viejo de Sarapiquí is het ongeveer twee uur rijden om te arriveren in het plaatsje Boca Tapada.

DAG 7: BOCA TAPADA
Geniet vandaag volop van de weelderige natuur! Ontdek de rijke flora en fauna tijdens een boswandeling, verken de omgeving met een kano of neem deel aan een boottocht over de Río San Carlos. Misschien spot je onderweg nog krokodillen, slangen, kikkers en aapjes.

Ook leuk: ga vroeg op pad met een gids om zoveel mogelijk vogels te spotten! Het natuurreservaat Maquenque staat namelijk bekend als een vogelparadijs. Erg bijzonder is dat je hier de met uitsterven bedreigde Buffons ara kunt zien.

DAG 8: BOCA TAPADA – LA FORTUNA
Je vertrekt uit Boca Tapada richting La Fortuna, een toeristisch dorpje gelegen aan de voet van het nationale park El Arenal en de gelijknamige vulkaan. Het nationale park Arenal is opgericht in 1991 en beslaat circa 120 km² aan regenwoud. Er zijn twee vulkanen in het park: de inactieve Chato vulkaan en de Arenal vulkaan. De laatstgenoemde is een actieve vulkaan die in 2010 nog uitbarstte. De top van de vulkaan is circa 1.663 meter hoog en bij regenachtig weer vaak verscholen in de wolken.

Nabij het park ligt de Catarata La Fortuna, een 70 meter hoge waterval die wordt omgeven door weelderig tropische regenwoud en ook veel bezocht wordt door reizigers.

In de omgeving van La Fortuna zijn er natuurlijke warmwaterbaden, waarvan de mooiste te vinden zijn bij Tabacón. Of ga een avondje heerlijk te ontspannen in de natuurlijke verwarmde zwembaden van je eigen hotel! Tijdens je verblijf zijn er ook enkele activiteiten kosteloos inbegrepen, waaronder een vogeltour en een bezoek aan de lokale Maleku gemeenschap. Deze activiteiten kan je bij aankomst reserveren.

DAG 9: LA FORTUNA
Vandaag kun je bijvoorbeeld het nationale park Arenal verkennen. Er zijn verschillende korte- en lange wandelingen mogelijk. Hoewel je de vulkaan niet kunt beklimmen, is er wel een wandeling mogelijk over een deel van de versteende lava van de vulkaanuitbarsting in 1968. In de omgeving van La Fortuna vind je parken met hangende bruggen waar je kunt wandelen tussen de boomtoppen van het regenwoud. Wie weet spot je onderweg nog apen, toekans of kleurrijke kikkertjes! Neem zeker de tijd om te genieten van deze mooie omgeving, er is namelijk meer dan genoeg te beleven.

Te maken excursies:
– Canopy tour (tokkelbaan & klimparcours)
– Nachttour in het regenwoud
– Hangende bruggen
– Paardrijtocht naar de Arenal vulkaan en de waterval Catarata de Fortuna
– Fietstour langs het Arenal meer
– Dagexcursie naar wetlands Caño Negro

DAG 10: LA FORTUNA – RINCÓN DE LA VIEJA
Je laat La Fortuna achter je en rijdt naar Rincón de la Vieja, een gebied dat nog niet volop wordt bezocht door toeristen, maar zeker de moeite waard is. Het nationale park behoort tot de vulkanische bergketen in de provincie Guanacaste en bestaat uit twee sectoren: het noordelijke deel genaamd Santa Maria en het zuidelijke deel genaamd Las Pailas. Het natuurschoon bestaat uit klaterende watervallen zoals de Cangreja waterval en de Oropendola waterval, borrelende vulkanische modderpoelen, tropisch droog woud en vulkanische bergtoppen.

DAG 11: RINCÓN DE LA VIEJA
Ga eropuit om vogels te spotten of neem deel aan een paardrijtocht door de prachtige natuur. Iets actiever ingesteld? Ga dan met de mountainbike op pad, maak een wandeling door het nationale park Rincón de la Vieja of neem deel aan een avontuurlijke canopy tour.

te maken excursies:
– Paardrijtocht naar waterval Los Chorreras en waterval La Victoria
– Canyon canopy tour (tokkelbaan & klimparcours)

DAG 12: RINCÓN DE LA VIEJA – SANTA ELENA
Vanaf Rincón de la Vieja rijd je richting het nevelwoud van Monteverde. Het is weer een totaal ander landschap dat je nu gaat zien. Het tropische nevelwoud van Monteverde en Santa Elena wordt namelijk gekenmerkt door een mistige omgeving met hoge bomen die worden ‘omarmd’ door mossen, orchideeën, lianen en vele andere tropische planten. De hoge luchtvochtigheid en de bijbehorende vegetatie maken Monteverde en Santa Elena een populaire habitat van felgekleurde kikkers, reptielen en diverse vogelsoorten, waaronder de bijzondere Quetzal.

DAG 13: SANTA ELENA
In het nevelwoud van Monteverde is er van alles ondernemen! Er zijn diverse wandelpaden uitgezet (o.a. over hangende bruggen) en je kunt er deelnemen aan een koffietour. Let op: houd er rekening mee dat het nevelwoud van Monteverde bezocht wordt door relatief veel toeristen. Het nabij gelegen nevelwoud van Santa Elena is ook prachtig om te wandelen.

Een aanrader is de Monteverde Frog Pond, een leuke locatie met kleurrijke kikkertjes, padden en andere soortgenoten. Als het donker is dan worden de beestjes actief en hoor je ze volop kwaken! Leuk om ze met een gids te gaan spotten terwijl hij je veel vertelt over deze dieren. Andere bezienswaardigheden in dit gebied zijn de Bat Jungle, een tropische vlindertuin en het nabijgelegen natuurreservaat Bajo del Tigre.

te maken excursies:
– Canopy tour
– Sky tram door de boomtoppen
– Hangende bruggen
– Nachttour
– Koffietour
– Bezoek aan Curicancha natuurreservaat met gids

DAG 14: SANTA ELENA – SAN JOSÉ
Het is alweer tijd om de schitterende nevelwouden van Monteverde achter je te laten. Je keert terug naar San José, waar je aan het einde van de middag de 4wd auto met daktent inlevert.

DAG 15 & 16: VERTREK SAN JOSÉ
Een mooie selfdrive is ten einde gekomen. Je reist met de shuttletransfer naar het vliegveld en dan volgt de internationale vlucht terug naar huis. We hopen dat het een onvergetelijk avontuur is geworden!

”MET EEN 4WD MET DAKTENT DOOR COSTA RICA REIZEN IS EEN MOOI AVONTUUR”

Bekijk hier onze campers!