Roadtrip Costa Rica 26 dagen

Avontuurlijke reis per 4wd met daktent

Een roadtrip door Costa Rica in 26 dagen per 4wd met daktent is het ultieme avontuur met de grootst mogelijke vrijheid. Het land staat bekend om haar enorme biodiversiteit, fantastische natuurschoon en vermakelijke activiteiten voor jong en oud.

Na aankomst in San José heb je even tijd om rustig te acclimatiseren. De volgende dag haal je de auto met daktent op en begint het avontuur. Tijdens onze reissuggestie ontdek je veel mooie natuurgebieden in Costa Rica en rijd je door prachtige landschappen. Je bezoekt het vogelparadijs Boca Tapada en maakt kennis met het vulkanische landschap, thermale baden en borrelende modderpoelen in parken als El Arenal en Rincón de La Vieja. Ook maak je kennis met de vegetatie van het mystieke nevelwoud rondom Monteverde en nationaal park Los Quetzales. Een van de hoogtepunten van deze route (en Costa Rica) is het bezoek aan Corcovado, een nationaal park dat bekend staat om haar ongerepte wildernis, rijke dierenleven en ruige stranden.

Je eindigt het camper avontuur aan de Caribische kust in het gezellige dorpje Puerto Viejo. Heerlijk genieten aan het strand met wuivende palmbomen en leuke nationale parken in de omgeving. Aansluitend heb je de gelegenheid om een uitstapje te maken naar de tropische Bocas del Toro archipel.

Ben jij al klaar voor dit avontuur in Midden-Amerika?

Kampeerreis-Costa-Rica 26 dagen
Suzuki-Jimny-auto-met-daktent-4x4-Costa-Rica
Costa Rica Monteverde canopy
Costa Rica flora
Costa Rica National Park Corcovado
Costa Rica Land leguaan

Routesuggestie

Roadtrip Costa Rica 26 dagen

Dag 1: Internationale vlucht – aankomst San José
Dag 2: pickup 4wd met daktent – selfdrive naar Puerto Viejo de Sarapiquí
Dag 3: Puerto Viejo de Sarapiquí
Dag 4: Selfdrive naar Boca Tapada
Dag 5: Boca Tapada
Dag 6: Selfdrive naar La Fortuna
Dag 7: La Fortuna
Dag 8: Selfdrive naar NP Tenorio
Dag 9: NP Tenorio
Dag 10: Selfdrive naar Rincón de la Vieja
Dag 11: Rincón de la Vieja
Dag 12: Selfdrive naar nevelwoud Monteverde
Dag 13: nevelwoud Monteverde
Dag 14: Selfdrive naar Ojochal
Dag 15: Selfdrive naar Puerto Jimenez
Dag 16: Puerto Jimenez
Dag 17: Puerto Jimenez
Dag 18: Selfdrive naar NP Los Quetzales
Dag 19: NP Los Quetzales
Dag 20: Selfdrive naar Valle de Cachi
Dag 21: Selfdrive naar Puerto Viejo de Talamanca
Dag 22: Puerto Viejo de Talamanca
Dag 23: Puerto Viejo de Talamanca
Dag 24: Selfdrive naar San José – dropoff 4wd met daktent
Dag 25 & 26: vertrek uit San José – internationale vlucht

Reisbeschrijving

Roadtrip Costa Rica 26 dagen

PUERTO VIEJO DE SARAPIQUÍ
Dit kleine plaatsje ligt aan de rivier Sarapiquí, in een prachtig groen gebied dat de verbinding vormt tussen de hooglanden en de laaglanden van Costa Rica. De natuur wordt gekenmerkt door veel fruitplantages (cacao, ananas) en schitterende bossen. De regio is habitat van diverse diersoorten; je kunt er o.a. verschillende soorten luiaards, kleurrijke kikkertjes, apensoorten en vele tropische vogels zien. Vanaf San José kun je via het nationaal park Braulio Carrillio of via de Poás vulkaan en de la Paz Watervallen naar Puerto Viejo de Sarapiquí rijden.

Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan het biologische onderzoeksstation La Selva, waar ze veel onderzoek verrichten naar de biodiversiteit in Costa Rica en hun opgedane kennis graag met je delen. Of verken het Tirimbina Reservaat, waar je wandelt over de langste hangbrug van heel Costa Rica!

NATUURRESERVAAT MAQUENQUE
In de afgelegen jungle nabij de grens met Nicaragua vind je het natuurreservaat Maquenque, ook wel bekend als een vogelparadijs wegens de vele kleurrijke vogels die hier leven. Het regenwoud bestaat hier vnl. uit zgn. primair regenwoud. Een van de hoogtepunten in dit reservaat is dat je hier nog de groene ara (Buffons ara) kunt spotten. Andere dieren die je hier kunt ziet zijn krokodillen, slangen, kikkers en apen. Je kunt wandelen door het weelderige regenwoud, deelnemen aan een boottocht over de Río San Carlos of samen met een lokale gids vroeg op pad gaan om zoveel mogelijk vogels te spotten.

LA FORTUNA & NATIONAAL PARK EL ARENAL
Het toeristische dorpje La Fortuna ligt aan de voet van het nationale park El Arenal. Het park is opgericht in 1991 en beslaat circa 120 km² aan regenwoud. Er zijn twee vulkanen: de inactieve Chato vulkaan en de Arenal vulkaan. De laatstgenoemde is een actieve vulkaan die in 2010 nog uitbarstte. De top is circa 1.663 meter hoog en bij regenachtig weer vaak verscholen in de wolken.

Er zijn verschillende korte- en lange wandelingen mogelijk. Hoewel je de vulkaan niet kunt beklimmen, is er wel een wandeling mogelijk die over een deel van de versteende lava gaat van de vulkaanuitbarsting in 1968. Nabij het park ligt de Catarata La Fortuna, een 70 meter hoge waterval die wordt omgeven door weelderig tropische regenwoud en veel bezocht wordt door reizigers.

In de omgeving van La Fortuna vind je parken met hangende bruggen waar je mooi kunt wandelen tussen de boomtoppen van het regenwoud. Wie weet spot je onderweg nog apen, toekans of kleurrijke kikkertjes! Ook zijn er natuurlijke warmwaterbaden waar je heerlijk ontspant in de warme riviertjes en stromen. Andere activiteiten die je hier kunt ondernemen zijn canopy, een nachttour om dieren te spotten, mountainbiken, paardrijden of een ‘sky trek’. Neem zeker de tijd om te genieten van deze leuke omgeving!

NATIONAAL PARK TENORIO VOLCANO
Het nationale park Tenorio Volcano behoort tot een vulkanische bergketen in de provincie Guanacaste. Je ziet hier de vulkaan Tenorio, een actieve vulkaan die ruim honderd jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Het park is leefgebied van de tapir, kapucijnapen en kleurrijke vogels.

Dit mooie park heeft bekendheid verworven met een helderblauwe lagune van de Río Celeste. Het water van de rivier en het bijbehorende meer heeft een azuurblauwe kleur die ontstaat door de reactie van diverse mineralen. Als de zon schijnt dan is het zelfs nog mooier! Ook het punt waarop twee rivieren samen komen genaamd ‘El Teñidor’ is de moeite waard om te bezoeken, evenals de waterval Tenorio die wordt omgeven door het tropisch regenwoud.

Let op: als het flink heeft geregend dan kleurt het water bruin vanwege de modder die meekomt met het water uit de bergen. Het duurt vaak een dagdeel voordat het water weer een helderblauwe kleur heeft.

NATIONAAL PARK RINCÓN DE LA VIEJA
Rincón de la Vieja is een gebied dat nog niet volop wordt bezocht door toeristen, maar zeker de moeite waard is. Het nationale park behoort tot de vulkanische bergketen in de provincie Guanacaste en bestaat uit twee sectoren: het noordelijke deel genaamd Santa Maria en het zuidelijke deel genaamd Las Pailas. Santa Maria is avontuurlijker en iets minder ontwikkeld op toeristisch vlak. Dit komt doordat de zuidelijke zijde van het park gemakkelijker toegankelijk is vanaf de luchthaven Liberia, en er hierdoor met de jaren meer faciliteiten zijn ontwikkeld.

Het natuurschoon bestaat uit klaterende watervallen zoals de Cangreja- en de Oropendola waterval, borrelende vulkanische modderpoelen, tropisch droog woud en vulkanische bergtoppen. Ga eropuit om kleurrijke vogels te spotten of neem deel aan een paardrijtocht door de prachtige landschappen. Iets actiever ingesteld? Ga dan met de mountainbike op pad, maak een wandeling door het nationale park Rincón de la Vieja of neem deel aan een avontuurlijke canopy tour.

NEVELWOUD MONTEVERDE
Het tropische nevelwoud van Monteverde en Santa Elena wordt gekenmerkt door een mistige omgeving met hoge bomen die worden ‘omarmd’ door mossen, orchideeën, lianen en vele andere tropische planten. De hoge luchtvochtigheid en de bijbehorende vegetatie maken Monteverde en Santa Elena een populaire habitat van felgekleurde kikkers, reptielen en diverse vogelsoorten, waaronder de Quetzal.

In het nevelwoud van Monteverde is er van alles te ondernemen! Er zijn mooie wandelpaden uitgezet (o.a. over hangende bruggen) en je kunt er deelnemen aan een koffietour. Let op: houd er rekening mee dat het nevelwoud van Monteverde bezocht wordt door relatief veel toeristen. Het nabij gelegen nevelwoud van Santa Elena is ook prachtig om te wandelen.

Een aanrader is de Monteverde Frog Pond, een leuke locatie met kleurrijke kikkertjes, padden en andere soortgenoten. Als het donker is dan worden de beestjes actief en hoor je ze volop kwaken! Leuk om met een gids te ontdekken die je meer vertelt over deze dieren.

Andere bezienswaardigheden in dit gebied zijn de Bat Jungle, een tropische vlindertuin en het nabijgelegen natuurreservaat Bajo del Tigre.

NATIONAAL PARK MARINO BALLENA
Aan de Pacifische kust ligt het nationale park Marino Ballena, een beschermd natuurgebied sinds 1990. Het park bestaat uit mangrovebossen, stranden en het grootste koraalrif aan de Pacifische kust van Centraal Amerika. Uniek is dat een deel van het strand bij eb de vorm krijgt van een walvisstaart. Je kunt er naartoe wandelen, maar let wel goed op de watergetijden.

Erg bijzonder is dat er hier twee keer per jaar bultrugwalvissen naartoe komen; tussen juli tot en met september en vanaf december tot en met maart. Naast bultrugwalvissen is het nationale park ook habitat van dolfijnen, schildpadden, varanen, apen en verschillende vogelsoorten. De maand september is het hoogtepunt van de nestelende karetschildpad en de waranaschildpad.

In de omgeving van Marino Ballena vind je de plaatsjes Dominical, Uvita en Ojochal. Je kunt er surfen, paardrijden, wandelen naar watervallen of een mooie boottocht maken met kans op het zien van walvissen en dolfijnen. Snorkelen of duiken bij Isla Caño in het nationale park Corcovado behoort ook tot de mogelijkheden. Let op: houd er rekening mee dat het zeewater vaak troebeler is tijdens het regenseizoen, waardoor je minder zicht hebt onder water.

NATIONAAL PARK CORCOVADO
Een van de mooiste nationale parken van Costa Rica is Corcovado, gelegen in het zuidwesten van Costa Rica. Grenzend aan de Pacifische oceaan vind je in Corcovado tropische stranden, weelderig regenwoud en mangrovebossen. Het natuurgebied is habitat van vele diersoorten; je hebt er kans om 4 apensoorten te spotten, maar er leven ook luiaards, neusberen, miereneters, slangen, krokodillen en meer dan 350 soorten vogels. Met heel veel geluk kom je misschien zelfs een tapir of een poema tegen, en in de wateren zie je soms zelfs stierhaaien zwemmen!

Om het park te bezoeken zijn er twee opties; je kunt per boot naar Drake Bay reizen vanaf Sierpe en daar je auto parkeren, of je kunt naar Puerto Jiménez rijden. Daarvandaan maak je uitstapjes naar het park of ontdek je per 4×4 de omgeving.

Je kunt hier deelnemen aan hikes door de wildernis of een uitstapje maken naar Isla Caño (Caño Island). Dit is een eiland voor de kust van het nationale park waar je goed kunt snorkelen en duiken. Het rijke onderwaterleven bestaat uit koraalrif met veel kleurrijke vissen, schildpadden, manta roggen en andere diersoorten. Houd er rekening mee dat het zeewater vaak troebeler is tijdens het regenseizoen, waardoor je minder zicht hebt onder water.

Let op: het is verplicht om met een gids op pad te gaan en in het bezit te zijn van een vergunning. Zorg er dus voor dat je deze tijdig aanvraagt! Je kunt excursies in Corcovado het beste alvast vooraf aan je reis vastleggen. Laat het ons weten als wij je hiermee kunnen helpen.

NATIONAAL PARK LOS QUETZALES
Het nationale park Los Quetzales is een schitterend nevelwoud op ruim 3.000 meter hoogte in de Cordillera de Talamanca. Het is hier koeler dan in veel andere regio’s in Costa Rica (tussen de 5°C en 14°C). De natuur bloeit er volop met prachtige bloemen, eikenbomen, aguacatillos (familie van de avocado, ook wel het favoriete voedsel van de Quetzal) en andere soorten flora. In de omgeving van Los Quetzales vind je diverse koffieplantages, waar je heerlijk opwarmt met een kop lokaal geproduceerde koffie.

Het is populair leefgebied voor vele vogelsoorten: circa 20% van de totale vogelpopulatie van Costa Rica komt hier voor! Het park Los Quetzales is dan ook benoemd naar de majestueuze Quetzal vogel die hier leeft. De mannetjesvogels hebben prachtige groene veren, een rode borst, stekelachtig groen haar op hun kopje en twee of drie lange staartveren. De vrouwtjes hebben een zwarte snavel en een groen verendek. Zij zijn ook prachtig om te zien. Het is leuk om samen met een gids al vroeg in de ochtend op zoek te gaan naar deze vogels.

VALLE DE CACHÍ
Cachí is een gezellige lokale gemeenschap in de Orosí vallei. Om hier te komen rijd je door het groene landschap langs een immense stuwdam, kleine dorpjes, koffieplantages en verschillende rivieren. Deze regio van Costa Rica biedt een leuke kennismaking met het dagelijkse leven op het platteland. In de omgeving kun je een bezoek brengen aan het nationale park Tapanti, de Lankester botanische tuinen en de ruïnes van Ujarrás.

OMGEVING PUERTO VIEJO
Puerto Viejo is een heerlijk relaxed plaatsje aan de Caribische kust met een gezellige reggae sfeer. In de buurt van Puerto Viejo ligt het nationale park Cahuita, een klein park aan de Caribische kust dat zeker een bezoekje waard is. Tijdens een wandeling door het park heb je kans om brulapen, kapucijnapen, kleurrijke vogels, reptielen en luiaards te spotten. Je vindt hier bovendien mooie tropische stranden om even te ontspannen. Ontdek het park samen met een gids die je meer vertelt over de mooie flora en fauna of verken het park op eigen houtje.

Een andere leuke optie is om ter plaatse een fiets te huren en vanaf Puerto Viejo naar het natuurreservaat Gandoca-Manzanillo te fietsen (circa 15 km enkele reis). De weg is vlak en onderweg heb je zicht op schitterende stranden en de prachtige natuur. Wie weet spot je het dierenleven vanaf je fiets!

”MET EEN 4WD MET DAKTENT DOOR COSTA RICA REIZEN IS EEN MOOI AVONTUUR”

Bekijk hier ons aanbod!