Roadtrip Costa Rica & Panama

Avontuurlijke reis per 4wd met daktent

Deze roadtrip door Costa Rica én Panama per 4wd met daktent is het ultieme avontuur met de grootst mogelijke vrijheid. In twee weken krijg je een goede indruk van deze landen en geniet je volop van natuur, cultuur en tropische stranden. De reis start in Costa Rica, waar je het nationale park Manuel Antonio verkent, wandelt in het mystieke nevelwoud van het nationale park Los Quetzales en overnacht in het pittoreske plattelandsdorpje Cachí. Daarna is het tijd om in Puerto Viejo te genieten van de gezellige reggaesfeer en mooie nationale parken als Cahuita en Gandoca-Manzanillo te bezoeken. Gedurende de reis heb je veel kans om kleurrijke vogels, luiaards en apen te zien en meer te leren over de enorme biodiversiteit van Costa Rica.

Je passeert de grens met Panama en reist naar het eilandje Isla Bastimentos, onderdeel van de paradijselijke Bocas del Toro archipel. Kom er heerlijk tot rust terwijl in de omgeving die wordt gekenmerkt door tropische stranden, mangrovebossen, wuivende palmbomen en regenwoud. De reis kun je afsluiten met een bezoek aan de levendige metropool Panama City.

kaart-selfdrive-Costa-Rica-Panama
Costa Rica nationaal park Cahuita
Costa Rica mooi verenkleed Ara
Costa Rica Puerto Viejo de Sarapiqui
Costa Rica Tucan
Costa Rica grote insecten

Routesuggestie

Roadtrip Costa Rica & Panama

Dag 1: Internationale vlucht – aankomst San José
Dag 2: pickup 4wd met daktent –  selfdrive naar Quepos
Dag 3: Quepos
Dag 4: selfdrive naar San Gerardo de Dota
Dag 5: San Gerardo de Dota
Dag 6: Selfdrive naar Valle de Cachí
Dag 7: Selfdrive naar Puerto Viejo
Dag 8: Puerto Viejo
Dag 9: Puerto Viejo – dropoff 4wd met daktent
Dag 10: transfer naar Bocas del Toro
Dag 11: Bocas del Toro
Dag 12: Bocas del Toro
Dag 13: Transfer naar Panama City
Dag 14: Panama City
Dag 15 & 16: vertrek Panama City – internationale vlucht

Reisbeschrijving

Roadtrip Costa Rica & Panama

DAG 1: AANKOMST SAN JOSÉ
Na de internationale vlucht arriveer je op de luchthaven van San José. De rest van de dag is er gelegenheid om wat bij te komen van de vlucht en te acclimatiseren.

DAG 2: SAN JOSÉ – QUEPOS
In de ochtend haal je de 4wd met daktent op en rijd je richting het stadje Quepos. Je bent in de buurt van het nationale park Manuel Antonio.

DAG 3: QUEPOS
Je kunt een bezoek brengen aan het nationale park Manuel Antonio. In 1972 werd dit mooie natuurgebied aan de Pacifische kust uitgeroepen tot een nationaal park. Manuel Antonio is inmiddels één van de kleinste natuurreservaten van Costa Rica, maar tegelijkertijd ook een van de populairste parken van het land. De natuur wordt gekenmerkt door laagland tropisch woud met een rijk dierenleven en enkele prachtige stranden. Playa Manuel Antonio is stukje strand waar je kunt zwemmen, maar Playa Espadilla Sur en Playa Gemelas zijn ook aanraders.

Vanaf 7 uur in de ochtend kun je een bezoek brengen aan het park, met of zonder gids. Door het park zijn goed onderhouden wandelpaden aangelegd, waarmee je richting het strand kunt wandelen. Tijdens je wandeling heb je de kans om tweetenige luiaards en drietenige luiaards, slingerapen, brulapen, doodshoofdapen en kapucijnapen te zien. Het park is bovendien leefgebied van neusbeertjes, varanen, toekans en kolibries.

Let wel: Manuel Antonio is een drukbezocht park, en daarom raden we je aan om in het laagseizoen aan dit park een bezoek te brengen of anders zo vroeg mogelijk op pad te gaan. Het nationale park kent veel toerisme omdat het goed toegankelijk is vanuit de hoofdstad en omstreken. Het is in het weekend en tijdens feestdagen een geliefd uitstapje van de lokale bevolking. Dit heeft er tevens voor gezorgd dat de dieren enigszins gewend zijn aan mensen (en ook iets brutaler zijn, bijvoorbeeld neusbeertjes die je tas openen of zelfs meenemen als je er even niet naar omkijkt). Houd er bovendien rekening mee dat het park op maandag is gesloten.

DAG 4: QUEPOS – SAN GERARDO DE DOTA
Je rijdt vanaf de Pacifische kust het binnenland in naar het plaatsje San Gerardo de Dota. Het ligt op een half uurtje rijden van het nationale park Los Quetzales, een mooi nevelwoud op ruim 3.000 meter hoogte in de Cordillera de Talamanca. Het is hier koeler dan in veel andere regio’s in Costa Rica (tussen de 5°C en 14°C): een groot verschil met de afgelopen dagen. Breng in de omgeving van Los Quetzales een bezoek aan een koffieplantage en warm op met een heerlijke kop lokaal geproduceerde koffie.

DAG 5: SAN GERARDO DE DOTA
Wij raden je aan om te wandelen in het nationale park Los Quetzales. De natuur bloeit er volop met prachtige bloemen, eikenbomen, aguacatillos (familie van de avocado, ook wel het favoriete voedsel van de Quetzal) en andere soorten flora.

Het is populair leefgebied voor vele vogelsoorten: circa 20% van de totale vogelpopulatie van Costa Rica komt hier voor! Het park Los Quetzales is dan ook benoemd naar de majestueuze Quetzal vogel die hier leeft. De mannetjesvogels hebben prachtige groene veren, een rode borst, stekelachtig groen haar op hun kopje en twee of drie lange staartveren. De vrouwtjes hebben een zwarte snavel en een groen verendek. Zij zijn ook prachtig om te zien. Het is leuk om samen met een gids al vroeg in de ochtend op zoek te gaan naar deze vogels.

DAG 6: SAN GERARDO DE DOTA – VALLE DE CACHÍ
Je laat het nevelwoud achter je en rijdt richting Cachí. Cachí is een gezellige lokale gemeenschap in de Orosí vallei. Om hier te komen rijd je door het groene landschap langs een immense stuwdam, kleine dorpjes, koffieplantages en verschillende rivieren. Deze regio van Costa Rica biedt een leuke kennismaking met het dagelijkse leven op het platteland. In de omgeving kun je een bezoek brengen aan het nationale park Tapanti, de Lankester botanische tuinen en de ruïnes van Ujarrás.

DAG 7: VALLE DE CACHÍ – PUERTO VIEJO
Je rijdt vanaf Cachí in circa 4 uur af naar Puerto Viejo. Het is een heerlijk relaxed plaatsje aan de Caribische kust met een gezellige reggae sfeer. In de omgeving vind je prachtige stranden en veel ongerepte natuur waar verschillende dieren leven zoals aapjes, toekans en luiaards.

DAG 8 & 9: PUERTO VIEJO
Enkele dagen in de buurt van Puerto Viejo. Hier ligt ook het nationale park Cahuita, een klein park aan de Caribische kust dat zeker een bezoekje waard is. Tijdens een wandeling door het park heb je kans om brulapen, kapucijnapen, kleurrijke vogels, reptielen en luiaards te spotten. Je vindt hier bovendien mooie tropische stranden om even te ontspannen. Ontdek het park samen met een gids die je meer vertelt over de mooie flora en fauna of verken het park op eigen houtje. Ook interessant is een bezoek aan het Jaguar Rescue Centre.

Een andere leuke optie is om ter plaatse een fiets te huren en vanaf Puerto Viejo naar het natuurreservaat Gandoca-Manzanillo te fietsen (circa 15 km enkele reis). De weg is vlak en onderweg heb je zicht op schitterende stranden en de prachtige natuur. Wie weet spot je het dierenleven vanaf je fiets! Aan het einde van de middag op dag 9 lever je de 4wd met daktent weer in. Helaas kun je hiermee niet de grens naar Panama passeren.

DAG 10: PUERTO VIEJO – BOCAS DEL TORO (ISLA BASTIMENTOS)
Je wordt in de ochtend opgehaald door de transfer voor je reis naar Bocas del Toro, een eilandengroep voor de Panamese kust. Je steekt de grens over bij Sixaola en wanneer je de brug tussen beide landen te voet oversteekt laat je Costa Rica achter je. Je wordt door de transfer afgezet in de haven van Almirante en daarvandaan vervolg je je reis per watertaxi. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat je op het hoofdeiland Isla Colón bent. Nog 1 stukje te gaan: je verblijft namelijk op het eiland Isla Bastimentos, op circa 15 minuutjes varen vanaf Isla Colón.

Isla Bastimentos is een fantastische plek om te verblijven. Er zijn verschillende stranden met wuivende palmbomen, maar je vindt er ook mangrovebossen, koraalriffen en tropische jungle. Het is een rustige plaats met geen uitbundig nachtleven waar je de komende drie nachten verblijft, een heerlijk vooruitzicht.

Upgrade : Je kunt je verblijf upgraden naar een waterbungalow met schitterend uitzicht, echt even heerlijk onthaasten! Vraag ons naar de mogelijkheden.

DAG 11 & 12: BOCAS DEL TORO (ISLA BASTIMENTOS)
Enkele dagen vrij ter eigen invulling. Je kunt ervoor kiezen om heerlijk te ontspannen of eropuit te gaan. Ga bijvoorbeeld naar het mooie strand genaamd Red Frog Beach, bekend om de gelijknamige kikkertjes die je er spot. Of snorkel in het heldere water, een leuke kennismaking met het tropische onderwaterleven. Het ontdekken van andere omliggende eilanden is ook een aanrader! Ga naar Isla Colón voor grote zeesterren die je in het heldere water ziet liggen van Playa Estrella, neem deel aan boottochtjes om dolfijnen te spotten of ga surfen op Isla Zapatilla.

DAG 13: BOCAS DEL TORO (ISLA BASTIMENTOS) – PANAMA CITY
Het is alweer tijd om afscheid te nemen van deze plek. Je neemt de watertaxi naar het hoofdeiland Isla Colón. Daar volgt een transfer naar de luchthaven voor je binnenlandse vlucht naar de bruisende stad Panama City. Het is een stad met veel hoogbouw en staat dan ook genoteerd in de top tien van meeste hoogbouw steden in het Amerikaanse continent. De skyline is bijzonder om te aanschouwen en zou je niet doen denken dat je in een Latijns-Amerikaans land bent.

DAG 14: PANAMA CITY
Een dag vrij ter eigen invulling. Je verblijft in Casco Viejo, een sfeervolle wijk met koloniale gebouwen, mooie pleinen, leuke straatjes en diverse monumenten. Een mooi contrast met het moderne gedeelte van de stad!

Het is vandaag leuk om Casco Viejo te ontdekken en een bezoek te brengen aan het Panamakanaal. Het kanaal is circa 80 km lang en geschikt voor doorvaart van schepen met een maximale breedte van 32,3 meter. Een mooie plaats waar je dit spektakel kunt aanschouwen is bij Miraflores Locks. Bekijk vanaf het observatiedek de schepen die voorbij komen en de verschillende immense sluizen passeren (ter info: deze zijn 305 meter lang en 33,53 meter breed). Er is tevens een museum aanwezig waar je meer leert over de historie van het Panamakanaal. Onze tip: vergeet niet om van tevoren te bekijken wat het vaarschema is.

Andere leuke activiteiten zijn het bezoeken van de historische ruïnes van het oude stadscentrum of een uitstapje naar het nationale park Metropolitan. Hier maak je korte wandelingen in de groene natuur met prachtig uitzicht op de stad en haar skyline. Je kunt bovendien kiezen voor een tour naar het nationale park Soberanía dat op circa 25 km vanaf Panama City ligt.

DAG 15 & 16: VERTREK PANAMA CITY
Een mooie reis is ten einde gekomen. Na de laatste transfer naar het vliegveld volgt de internationale vlucht terug naar huis. We hopen dat het een onvergetelijk avontuur is geworden!

”MET EEN 4WD MET DAKTENT DOOR COSTA RICA REIZEN IS EEN MOOI AVONTUUR”

Bekijk hier ons aanbod!