Roadtrip Noord-Chili

Avontuurlijke reis per camper

Een roadtrip door Noord-Chili per camper is het ultieme avontuur met de grootst mogelijke vrijheid.

Deze selfdrive is er één van extremen. Je rijdt niet alleen door de droogste woestijn ter wereld, de Atacama woestijn, maar je stijgt ook nog eens naar een ongekende hoogte van ongeveer 4.800m. en rijdt hier over de altiplano met zicht op diverse vulkanen.

Vanaf de Stille Oceaan ga je op weg naar Nationaal Park Lauca gelegen op ruim 4.500m hoogte. Een niet geringe stijging! Je overnacht in het dorpje Putre gelegen op “slechts” 3.600m. Na een bezoek aan Park Lauca met de prachtige Parinacota vulkaan en Lago Chungara ( en eventueel ook nog een bezoek aan de Salar de Surire) rijdt je weer terug naar de kust. Over de beroemde Panamericana rijdt je door de Atacama woestijn (gemiddeld gelegen op een hoogte van 1.100m) en je zult zien hoe fascinerend een woestijn kan zijn. Via Iquique en een mooie route langs de kust rijdt je uiteindelijk naar San Pedro de Atacama. Vanuit dit stadje zijn in de omgeving vele bezienswaardigheden te bezoeken. Zo zijn er de enorm uitgestrekte zoutvlakte Salar de Atacama, de El Tatio geisers en de Vallei van de maan met zijn bijzondere geërodeerde rotsformaties.

Roadtrip per camper door Noord-Chili
Roadtrip noord Chili Parc Lauca met de camper
Roadtrip noord Chili salar de Surire
Chili roadtrip El Tatio geisers
Chili roadtrip vicunas
Roadtrip noord Chili salar de Surire met camper
Argentinie roadtrip Salinas grandes
Chili sterren observeren

Routesuggestie

Roadtrip Noord-Chili

Dag 1: Internationale vlucht
Dag 2: aankomst Santiago
Dag 3: Binnenlandse vlucht Arica | pickup camper
Dag 4: Selfdrive naar Putre
Dag 5: Putre – bezoek park Lauca
Dag 6: Selfdrive naar Codpa
Dag 7: Selfdrive naar Iquique
Dag 8: Selfdrive naar Tocopilla
Dag 9: Selfdrive naar San Pedro de Atacama
Dag 10: San Pedro de Atacama
Dag 11: San Pedro de Atacama
Dag 12: dropoff camper Calama – binnenlandse vlucht Santiago
Dag 13 & 14: Internationale vlucht

Reisbeschrijving

Roadtrip Noord-Chili

DAG 1 en 2: AANKOMST SANTIAGO
Na de internationale vlucht is het raadzaam om een nachtje in Santiago te verblijven om te acclimatiseren. De meeste internationale vluchten uit Europa komen in de ochtend aan. De rest van de dag heb je tijd om de stad te gaan verkennen bijvoorbeeld met de hop-on / hop-off bus of door het maken van een leuke fiets tour.

DAG 3: AANKOMST ARICA
Na de binnenlandse vlucht naar Arica, de meest noordelijke stad van Chili, kun je de camper ophalen. De rest van de dag kun je gebruiken om de Azapa vallei met diverse geoglyphen te verkennen en een bezoek te brengen aan het kleine maar zeer interessante archeologische museum waar veel mummies liggen uit de Chincorro cultuur.

NB: als je een vroege vlucht zou hebben, dan is het mogelijk om vandaag al naar Putre te rijden.

DAG 4: ARICA – PUTRE
Vandaag rijd je vanaf de kust de hoge Andes in. Geruime tijd blijf je als het ware in de woestijn rijden totdat je “opeens” echt in het hoge Andesgebergte rijdt. Onderweg zijn er een aantal stops te maken zoals bij de geoglyphen van Lluta en de ruïnes bij Copaquilla.

Putre is een klein plaatsje gelegen op 3.600 meter hoogte. De inwoners hebben zeer duidelijk indiaanse trekken en de invloed van Bolivia en Peru is zichtbaar. Het kerkje in Putre, met de bel-toren los van de kerk, is typisch voor deze regio. Aangezien je deze reisdag een forse stijging hebt gemaakt, is het aan te bevelen om heel rustig te wandelen door het dorpje en de rest van de dag te acclimatiseren.

DAG 5: PUTRE | NATIONAAL PARK LAUCA
Vanaf Putre stijg je vandaag nog verder naar een hoogte van boven de 4.500 meter! Het nationale park Lauca geeft een goede indruk van de Altiplano. Op weg naar Lago Chungara kun je nog het gehuchtje Parinacota bezoeken waar wederom een mooi historisch kerkje te zien is. Je komt daarna langs de Lagunas de Cotacotani, een reeks van onderling verbonden meertjes die met hun prachtig blauw of jade (afhankelijk van de zonnestand) kleurige water en gele zwavelranden opmerkelijk zijn in een uitgestrekt zwart lava-veld. Het einddoel van deze dag is natuurlijk Lago Chungara met op de achtergrond de Parinacota vulkaan. Met enig geluk lopen hier ook lama’s te grazen en is het prachtige plaatje helemaal compleet!

Optioneel: Je kunt overwegen nog een extra nacht in Putre te blijven en dan een dagtocht te maken naar de Salar de Surire. Dit is een lange rijdag maar zeker mogelijk. Tijdens deze rit word je beloond met het rijden over de onverharde wegen van de altiplano, met als einddoel de prachtige zoutvlakte Surire. Hier zijn ook warmwaterbronnen te vinden waar je een ‘bad’ in kunt nemen. Daarna ruik je wel naar zwavel!

DAG 6: PUTRE – CODPA
Je rijdt vandaag vanaf Putre via Belen naar Codpa. Je gaat over deels geasfalteerde en deels ongeasfalteerde wegen een prachtige route afleggen over smalle en zeer bochtige wegen, langs kleine gehuchtjes.

DAG 7: CODPA – IQUIQUE
Deze dag rijd je vooral door de Atacama woestijn, gelegen op gemiddeld 1.100 meter hoogte. Je kunt vandaag de geoglyph “Gigante del Atacama” bekijken. Je rijdt dan een klein stukje richting Colchane. Bij de afslag vanaf de Panamericana naar Iquique ligt het verlaten mijnstadje Humberstone, dat je ook nog zou kunnen bezoeken.

DAG 8: IQUIQUE – TOCOPILLA
Een mooie route is de kustweg naar Tocopilla. Aan de ene kant ligt de Stille Oceaan met haar (vaak) ruige kustlijn en aan de andere kant ligt het steil omhoog rijzende gebergte van de Atacama woestijn. Er zijn diverse mogelijkheden om soms even van de hoofdweg af te gaan en naar de zee te rijden.

DAG 9: TOCOPILLA – SAN PEDRO DE ATACAMA
Als je de open kopermijn van Chuquicamata wilt bezoeken, dan zou dat vandaag kunnen. Deze tours starten om 13.30 uur en duren circa 2,5 uur. Je dient deze tour wel van tevoren te reserveren. Na de tour kun je naar de San Pedro de Atacama rijden, dat circa 100 km verderop ligt.

DAG 10 & 11: SAN PEDRO DE ATACAMA
We hebben twee volle dagen in ons programma opgenomen in San Pedro de Atacama zodat je de bezienswaardigheden in de omgeving kunt bezoeken. Je kunt zelf rijden naar de El Tatio geisers of dit via een georganiseerde tour doen. Deze excursie kunnen wij, als je dat wil, op voorhand voor je vastleggen. Daarnaast is het prachtig rijden door de Vallei van de Maan, langs de enorme zoutvlakte Salar de Atacama. Bij Laguna Chaxa heb je kans op het spotten van flamingo’s.

Naast deze prachtige bezienswaardigheden zijn er nog enkele mogelijkheden die ook meer dagen ‘kosten’. Zo kun je de Paso de Jama oprijden richting Argentinië (alles geasfalteerd) en tot maar liefst 4.800 meter hoogte stijgen. Dit geeft wederom een goed beeld van de altiplano, bestaande uit prachtige vergezichten met zoutmeren en bijzonder geërodeerde rotsen. Een andere mogelijkheid is om richting Paso de Sico te rijden (deels geasfalteerd, deels onverhard). Ook hier zijn er prachtige vergezichten over de op hoogte gelegen zoutvlaktes en meren met surrealistische kleuren. Zo leeg, zo weids, het is onvoorstelbaar en absoluut adembenemend!

DAG 12: SAN PEDRO DE ATACAMA – VERTREK CALAMA
Vandaag rijd je terug naar Calama waar je de camper inlevert en terugvliegt naar Santiago. Een mooie selfdrive is ten einde gekomen.

DAG 13 en 14: SANTIAGO – AMSTERDAM
Je vliegt vandaag weer terug naar huis. Een mooie selfdrive per camper zit er helaas al weer op. Wij hopen dat het een onvergetelijk avontuur is geworden!

 

WAT MAAKT DEZE REIS BIJZONDER:

  • Overnachten in het wild of op eenvoudige campings
  • Rijden over ongeasfalteerde wegen, een mooi avontuur
  • Veel mogelijkheden om te wandelen
  • Rijden door streken waar weinig toeristen komen
  • Rijden door de hoge Andes en Atacama woestijn. Wat een contrasten!

”MET DE CAMPER DOOR CHILI REIZEN IS EEN PRACHTIGE ERVARING”

Bekijk hier onze campers!