Roadtrip Torres del Paine & Perito Moreno gletsjer

Avontuurlijke reis per camper

Een roadtrip door Torres del Paine per camper is het ultieme avontuur met de grootst mogelijke vrijheid.

Tijdens deze camperreisdoor Torres del Paine en naar de gletsjer Perito Moreno bezoek je drie van de highlights van zuidelijk Patagonië: het imponerende bergmassief van Torres del Paine, de gletsjer Perito Moreno én het Fitz Roy massief.

De bezienswaardigheden zijn indrukwekkend, en te samen met het desolate Patagonische landschap, krijg je een goed beeld van het natuurschoon waar dit gebied om bekend staat. Al met al een mooie reis om te maken als natuurliefhebber, buitenmens en wandelaar!

torres-del-paine-en-perito-moreno
Chili Torres del Paine naar de Torres
Chili Torres del Paine - Cuernos
Perito Moreno gletsjer Argentinie
Chili Tierra del Fuego - koningspinguins
Patagonie verlaten en onverharde wegen

Routesuggestie

Roadtrip Torres del Paine & Perito Moreno gletsjer

Dag 1 & 2: Internationale vlucht – aankomst Santiago
Dag 3: Binnenlandse vlucht naar Punta Arenas | pickup camper
Dag 4: ferry overtocht naar Porvenir
Dag 5: bezoek aan koningspinguïns op Tierra del Fuego
Dag 6: Selfdrive naar Puerto Natales via NP Pali Aike
Dag 7: Selfdrive naar Torres del Paine
Dag 8 & 9: Torres del Paine – wandelen
Dag 10: Selfdrive naar El Calafate
Dag 11: El Calafate – bezoek Perito Moreno gletsjer
Dag 12: Selfdrive naar El Chalten
Dag 13: El Chalten – wandelen naar Fitz Roy Massief
Dag 14: Selfdrive naar Puerto Natales
Dag 15: Selfdrive naar Punta Arenas
Dag 16: Dropoff camper Punta Arenas | binnenlandse vlucht naar Santiago
Dag 17 & 18: Vertrek Santiago – Internationale vlucht

Reisbeschrijving

Roadtrip Torres del Paine & Perito Moreno gletsjer

DAG 1 & 2: AANKOMST SANTIAGO
In Santiago, de hoofdstad van Chili begint je reis. In deze mooie stad kun je een stadstour maken op de fiets, zelf gaan verkennen of de hop on – hop off bus nemen. Ook kun je net buiten de stad een bodega oftewel wijnhuis bezoeken.

DAG 3: AANKOMST PUNTA ARENAS
Na de binnenlandse vlucht haal je de camper op in Punta Arenas. Welkom in één van de zuidelijkste plaatsen van Chili! Bezienswaardigheden in Punta Arenas zijn onder meer de Mirador Cerro de la Cruz (uitzichtpunt), de San Isidro vuurtoren of één van de musea zoals het Braun-Menéndez Museum of het Museo del Recuerdo.

Optioneel: Vanuit Punta Arenas kun je deelnemen aan een halve dagexcursie naar Magdalena Island (Isla Magdalena), waar een grote kolonie Magelhaenpinguïns huist. Deze excursie dien je in het hoogseizoen wel op voorhand te reserveren. 

DAG 4, 5 en 6: PUNTA ARENAS – PORVENIR – PUERTO NATALES
Je kunt de ferry nemen naar Porvenir en vandaaruit over onverharde wegen rijden naar de kleine kolonie koningspinguins. Bijzonder om te zien. Via de ferry bij Bahia Azul vaar je in ca. 20mintuen over en kun je naar Puerto Natales rijden. Dit kun je doen via geasfalteerde wegen of via onverharde wegen langs het weinig bezochte Nationale Park Pali Aike waar je oude vulkanische kraters kunt aantreffen. Puerto Natalis is een levendig stadje en de uitvalsbasis voor de trektochten naar Torres del Paine. Het ligt aan het meer Seno Ultimo Esperanza met mooie uitzichten op de bergketen Balmaceda. In het meer zwemmen dolfijnen en de “black-necked” swans.

DAG 7: PUERTO NATALES – TORRES DEL PAINE
Vandaag wordt het een niet al te lange reisdag, met als eindbestemming het nationale park Torres del Paine. Vanuit Puerto Natales kun je via de Cueva del Milodon naar Torres del Paine rijden. Bij deze grot zijn de resten gevonden van een prehistorische grond-luiaard en je kunt hier ook een korte wandeling maken. Daarna rijd je door naar het bekende bergmassief Torres del Paine. Torres del Paine is een bergmassief dat grillig en steil uit het omringende landschap omhoog rijst. Het park heeft fantastische vergezichten en een rijk dierenleven. De grote afwisseling van de verschillend gekleurde meren, gletsjers en de granieten torens van de Torres en de Cuernos maken dit gebied erg imposant.

DAG 8 & 9: TORRES DEL PAINE
Deze dagen heb je alle gelegenheid om het nationale park te verkennen. Je kunt hier fantastische, soms pittige, dag wandelingen maken. Zo kun je bijvoorbeeld naar de Torres wandelen of naar Lago Grey. Ben je geen grote wandelaar? Dan kun je het park ook op andere manieren ontdekken, bijvoorbeeld met een korte wandeling naar Salto Grande met prachtig uitzicht op de Cuernos of door een boottocht te maken over Lago Grey naar de gelijknamige gletsjer. Je kunt met de camper door het nationale park rijden en ook op die manier volop genieten van alle schitterende vergezichten.

DAG 10: TORRES DE PAINE – EL CALAFATE
Na het ontbijt rijd je door het park via één van de uitgangen naar het plaatsje Cerro Castillo, gelegen aan de grens van Chili en Argentinië. Na de grens rijdt je voornamelijk over verharde wegen naar El Calafate. El Calafate is een kleine stad die leeft van het toerisme. De laatste jaren heeft de stad een explosieve groei doorgemaakt. Hiervandaan vertrekken de excursies naar de Perito Moreno gletsjer en Upsala gletsjer.

DAG 11: EL CALAFATE
Vandaag kun je zelf naar het nationale park Los Glaciares rijden voor een bezoek aan de beroemde Perito Moreno gletsjer. Met enig geluk zie je, als je ‘langs’ de gletsjer loopt, enorme stukken ijs er vanaf breken die met een donderend geraas in het water vallen. Bijzonder weetje: dit is een van de weinige gletsjers die nog steeds groeit in ijsmassa.

Optioneel: Vandaag kun je desgewenst een Mini Ice trekking (maximale leeftijd 65 jaar) of een Big Ice trekking over de gletsjer maken (maximale leeftijd is 50 jaar). Deze excursies dien je van tevoren te reserveren. Ook leuk is de zogenaamde ‘Safari Nautico’: een korte navigatie langs de Perito Moreno gletsjer. Een andere aanrader is de dagexcursie per catamaran naar o.a. de Upsala gletsjer, maar dan adviseren wij je om een extra dag in El Calafate te verblijven.

DAG 12: EL CALAFATE – EL CHALTÉN
De rit naar El Chaltén is niet zo heel lang en geheel geasfalteerd. Je rijdt langs Lago Argentino en Lago Viedma naar El Chaltén. De Andes, gletsjers en azuurblauwe meren blijven vandaag in zicht. Zodra je de afslag hebt genomen naar El Chaltén heb je, bij goed weer, kans dat je al van grote afstand het Fitz Roy massief ziet liggen. Dit bergmassief kenmerkt zich door een aantal zeer steile granieten pieken net als in Torres del Paine. Hemelsbreed liggen deze bergmassieven dan ook niet ver van elkaar verwijderd.

El Chaltén is het jongste stadje in Argentinië en is pas in de jaren ’70 gebouwd. De laatste jaren ontwikkelt het stadje zich in snel tempo en staat het bekend als een prachtig wandelgebied. Na aankomst in El Chaltén kun je nog doorrijden tot Lago del Desierto. Op dit stuk heb je soms nog mooi uitzicht op de Fitz Roy, maar de conditie van de weg is niet altijd even goed. Onderweg kun je ervoor kiezen een stop te maken bij het Bosque Petrificado La Leona. Hier zie je eeuwenoude versteende boomstammen, fossielen en met geluk zelfs fossielen van de dinosaurus. Dit is een beschermd natuurgebied, dus je kunt er alleen komen door het boeken van een excursie.

DAG 13: EL CHALTÉN
Dag ter eigen invulling. In de omgeving van El Chaltén kun je uitstekend dag wandelingen maken, zowel korte als langere tochten. Je hebt vanuit El Chaltén toegang tot het noorden van Los Glaciares National Park, met onder andere wandelmogelijkheden naar Laguna de los Tres en Laguna Torre. Ook zie je hier de Cerro Torre met een hoogte van 3.133 meter en de Cerro Fitz Roy. Je kunt in El Chaltén ook fietsen huren of een paardrijdtocht maken.

DAG 14: EL CHALTÉN – PUERTO NATALES
Vandaag een lange reisdag terug naar Puerto Natales, grotendeels over wegen waar je ook op de heenweg hebt gereden. Vanuit El Chaltén rijd je terug naar de Ruta 40. Deze volg je zuidwaarts tot de grens met Chili bij Cerro Castillo. Vervolgens rijd je over Ruta 9 naar Puerto Natales.

Optioneel: Als je in Puerto Natales verblijft, dan kun je hier een boottocht maken naar de Balmaceda gletsjer en Serrano gletsjer. Daarna ga je naar een estancia waar een asado lunch (BBQ) wordt verzorgd. 

DAG 15 & 16: PUERTO NATALES – PUNTA ARENAS – SANTIAGO
Je keert terug naar Punta Arenas om daar de camper in te leveren en terug te vliegen naar Santiago.

DAG 17 en 18: SANTIAGO – AMSTERDAM
Je vliegt vandaag weer terug naar huis. Een mooie selfdrive per camper zit er helaas al weer op.

 

WAT MAAKT DEZE REIS BIJZONDER:

  • Overnachten in het wild of op eenvoudige campings
  • Rijden over ongeasfalteerde wegen
  • Veel mogelijkheden om te wandelen
  • Rijden door streken waar weinig toeristen komen
  • Eindeloze vlaktes en ruige landschappen zijn je deelgenoot

”MET DE CAMPER DOOR CHILI REIZEN IS EEN PRACHTIGE ERVARING”

Bekijk hier onze campers!