Argentinië

Beste reistijd Argentinië

Argentinië is een enorm groot land met veel verschillende klimaatzones. Het heeft hemelsbreed een lengte van noord naar zuid van ruim. 4.300km. Het Andes gebergte, dat voor een behoorlijk deel van het land de grens met Chili bepaald, drukt natuurlijk een belangrijke stempel op het weer in het land. Argentinië ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de 4 seizoenen tegengesteld zijn aan die van ons. Onze zomer is hun winter, onze lente is hun najaar etc.

Je kunt het land globaal indelen in een aantal regio’s: de Pampa’s, de Andes bergketen, de Cuyo regio, de Chaco, Mesopotamië en Patagonië. Elke regio heeft zijn eigen klimaat en typerende landschappen.

Wanneer is het dan de beste reistijd om Argentinië te bezoeken?

Argentinie Paso de Jama

Merengebied, Patagonië en Vuurland

Voor het merengebied is de beste reistijd tussen begin oktober en eind april. Qua drukte is zowel het voor- als najaar een prettige tijd. Aangenaam weer (fris) en niet al te druk. Wil je op wintersport? Dan zijn juli/augustus/september in Argentinië de wintersportmaanden met volop sneeuw.

In Patagonië en Vuurland is het ook in de beste reistijd overwegend fris te noemen (10-20C). Je hebt wel te maken met een droge koude die wij beter te “verdragen” vinden dan een vochtige koude zoals in Nederland. De harde wind in Patagonië, die met enige regelmatig waait (maar ook niet altijd), maakt de gevoelstemperatuur al snel heel koud.  De beste reistijd voor Patagonië ligt tussen half oktober (nog behoorlijk fris) tot eind maart. Ga je in maart op pad dan raden we aan in het zuiden te beginnen en noordwaarts te rijden.

Januari en februari zijn de maanden dat zowel de Argentijnen als de Chilenen hun zomervakantie vieren. Tezamen met de nodige buitenlandse toeristen zorgt dit voor extra drukte in deze 2 maanden. Onze voorkeur gaat daarom uit naar reizen tussen half oktober tot aan de kerst en dan weer vanaf half februari tot eind maart.

De drukte in deze landen moet je wel relativeren. Over het algemeen is het nog heel veel rustiger dan in de zomervakantie in Europa.

In het voorjaar (november/begin december) bloeien er veel bloemen en planten in de bermen en valleien. Dat geeft echt een extra dimensie aan je reis! Qua temperatuur is het weliswaar aan de frisse kant, maar gelukkig hebben wij in deze tijd ook heel vaak met veel zonnige dagen rondgereisd.

In het meest zuidelijke deel van Patagonië en Vuurland is het weer eigenlijk altijd zeer wisselvallig, en kan het ook in de zomermaanden koud zijn. En soms valt er dan ook nog steeds natte sneeuw.

Voor alle drie deze regio’s geld dat er 4 seizoenen op 1 dag kunnen voorkomen. Hoe zuidelijker, hoe groter deze verschillen op 1 dag kunnen zijn. En door het gat in de ozonlaag merk je dat de zon bijzonder sterk is in het zuidelijk deel.

Noord en midden-Argentinië

In het dichtstbevolkte deel van Argentinië, de provincie Buenos Aires, zijn de zomers zeer warm (tot 40C) met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Er is hier vaak sprake van abrupte temperatuurschommelingen, waardoor je in 24 uur tijd een verschil van circa 20C kunt ervaren.

De Pampa, in het centrale deel van Argentinië, heeft een steppeklimaat. De zomers (december-januari) zijn heet en in de wintermaand juli is het op deze laagvlakte fris. In de bergen geldt een hooggebergteklimaat waarbij er op de hoogste toppen altijd sneeuw te vinden is.

In het noordwesten van Argentinië, in de regio rondom Salta, kun je het hele jaar aangenaam vertoeven door het mediterrane klimaat. Het wordt ook wel de regio van de eeuwige lente genoemd en je vindt er diverse wijngaarden. Gedurende de Argentijnse zomermaanden (december-januari) valt er hier wel regelmatig regen.

Het noorden van Argentinië is het beste bereisbaar in de periodes februari-mei en september-november. Het kan tussen december en februari erg heet zijn (tot circa 40C in de zomer) en ook nog wel eens regenen in bepaalde delen. Tussen mei en september is de regio rondom het Andesgebergte koud en kan er sneeuw liggen. Soms sluiten hierdoor de kleinere grensovergangen.

”MET EEN CAMPER DOOR ARGENTINIE REIZEN IS EEN PRACHTIG AVONTUUR”