Argentinië

Highlights Argentinië

Argentinie kent vele highlights en is qua natuur zo enorm ongerept, leeg en ruig dat het bijna onwerkelijk is om hier doorheen te rijden. Het is een enorm groot land met een oppervlakte die 82x Nederland is. Daardoor is er een enorme diversiteit in klimaat en landschappen.

Het noorden van Argentinië wordt gekenmerkt door kleurrijke bergachtige landschappen, wijngaarden, surrealistische hoogvlakte (Puna) en sfeervolle steden en dorpjes. Ook vind je er de imposante Iguazu watervallen en Iberá moerrassen, beide rijk aan dierenleven. De gauchocultuur is nog volop te ervaren op het Argentijnse platteland in deze regio.

Het zuidelijke deel van Chili en Argentinië wordt tezamen Patagonië genoemd. Patagonië is puur natuur, ruig en ongerept. Het heeft uitgestrekte, verlaten vlaktes waar de wind overheen raast, maar er zijn ook zeer bosrijke gebieden met vele meren en (soms actieve) vulkanen. Je waant je hier nog alleen op de wereld en kunt uren rijden zonder iemand tegen te komen.

Perito Moreno gletsjer Argentinie

Enkele highlights van Argentinië:

Buenos Aires

Argentinie Buenos Aires La Boca

Buenos Aires is een bruisende stad met een prachtige architectuur, mooie parken, leuke musea, gezellige pleintjes en fijne restaurantjes. De stad is het economische en culturele centrum van Argentinië, en staat ook wel bekend om haar Europese uitstraling. Inmiddels is Buenos Aires al 400 jaar oud en wonen er ruim 10 miljoen mensen.

Het is ook de stad van de dwaze moeders, die nog steeds iedere donderdagmiddag op de Plaza de Mayo hun protestronde lopen. En natuurlijk de stad van Evita Peron, die begraven ligt op het kerkhof in de wijk Recoleta. Maar wat zou Buenos Aires zijn zonder de tango? De vele tango scholen bewijzen dat het niet alleen een toeristische attractie is maar ook daadwerkelijk leeft onder de lokale bevolking!

Iguazu Falls

iguazu-falls

De Iguazu- (of Iguaçu-)watervallen zijn spectaculair. Ze liggen op het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay en tellen tussen de 160 en 260 grotere en kleinere watervallen (afhankelijk van het waterniveau in de rivieren) met een totale breedte van 2.700 meter. Het is zelfs mogelijk om de kustlijn van Brazilië te zien als je op de oevers van de elkaar kruisende Paraná rivier en Iguazú rivier staat.

Vanaf verschillende wandelpaden, een boot of zelfs vanuit een helikopter kun je dit schouwspel bewonderen. Rondom de watervallen vind je een uitgestrekt nationaal park. Je kunt ook nog een bezoek brengen aan het Parque das Aves of de Itaipu dam of deelnemen aan een zodiac boottochtje vlak onder de watervallen!

Omgeving Salta

Argentinie cerro de siete colores

De koloniale Salta is staat ook wel bekend als ‘la Linda’ wat ‘de schone’ betekent. Het is een mooie stad met diverse bezienswaardigheden, bijvoorbeeld de Iglesia de San Francisco. Naar ons idee is dit één van de mooiste kerken van Argentinië! Je kunt ook vanuit het Parque San Martin met een kabelbaan naar Cerro San Bernardo voor prachtig uitzicht over de stad.

Vanuit Salta is het bovendien mogelijk om richting San Antonio de los Cobres te rijden, waar je een bezoek kunt brengen aan het viaduct El Polvorilla en de Salinas Grandes. Zeker de moeite waard!

Omgeving Mendoza

Argentinie Puente del Inca

Rondom de levendige stad Mendoza zijn er leuke uitstapjes te maken. Breng een bezoek aan de omliggende wijngaarden en bodega’s waar je volop kunt genieten van lokaal geproduceerde Argentijnse wijnen of maak een prachtige rit door het ruige, kleurrijke berglandschap van de Andes. Je vindt er de Puente del Inca, en geniet mogelijk van zicht op de hoogste berg van de Andes: de Aconcagua (circa 6.900 meter hoog).

Puna

Argentinie Puna uitzicht uit de auto

Een minder bekende highlights van Argentinië is de Puna. Een indrukwekkende hoogvlakte  in het Andesgebergte ten westen van Salta. Hier vind je de Tolar Grande, één van de meest afgelegen dorpjes van Argentinië. De landschappen zijn er enorm weids, verlaten en surrealistisch! Je reist op een hoogte van ruim 4.500 meter!

Enkele bezienswaardigheden in dit gebied zijn de eindeloze zoutvlaktes, verlaten dorpjes, de kegelvormige Cono de Arita, en de Ojos del Mar.

Iberá moerassen

Ibera moerassen Capibara

Esteros del Iberá is een subtropisch water- en moerasgebied van circa 13.000 km² met meer dan 60 lagunes en vele riviertjes. Door de grote rijkdom aan waterplanten, zijn er drijvende eilanden met zelfs bomen en struiken erop ontstaan. Het gebied wordt wel vergeleken met de Pantanal in Brazilië en is enkel per boot te bezoeken. Er leven vele vogelsoorten, kaaimannen, capibaras, waterslangen (zoals de anaconda), herten en aguara guazus (een kruising tussen een wolf en een vos).

Merengebied

Argentinie merengebied Bariloche

Maak kennis met het merengebied, een prachtige regio met vulkanen, lieflijke landschappen, zeer oude Araucaria bossen en uiteraard vele kleine en grote meren. Neem een kijkje bij de Petrohue watervallen, breng een bezoek aan pittoreske stadjes als Villa La Angostura en Puerto Varas. Ook leuk: beklim de Villarica vulkaan beklimmen en sta aan de rand van een rokende krater!

Ruta 40

Argentinie ruta 40

De Ruta 40 is met ruim 5.000 kilometer de langste autoweg van Argentinië. De weg start in La Quiaca, een dorpje aan de grens met Bolivia, en eindigt in het toeristische stadje El Calafate, gelegen in de Patagonische vlaktes van Zuid-Argentinië. De weg is deels verhard, deels onverhard, en leidt je van noord naar zuid via fantastische landschappen met wijngaarden, kleurrijke berglandschappen, verlaten steppevlaktes, azuurblauwe meren en schitterende bossen.

Patagonië

Chili Torres del Paine - Cuernos

Patagonië is de naam van het zuidelijke deel van Argentinië en Chili. Het gebied bestaat uit steppevlaktes, meren, gletsjers en veel ander natuurschoon. Ongetwijfeld spot je hier bijzondere diersoorten als nandu’s, guanaco’s en de Andescondor. Geniet van het rijden over de alom bekende Ruta 40 en de prachtige Carretera Austral, centrale wegen die je kennis laten maken met de mooie landschappen van Patagonië.

Perito Moreno gletsjer

Perito Moreno gletsjer Argentinië

De beroemde helderblauwe Perito Moreno gletsjer is één van de bekendste highlights van Argentinië en ligt in het nationale park Los Glaciares in Patagonië. Vanaf El Calafate rijd je naar dit park en zie je met enig geluk, als je ‘langs’ de gletsjer loopt, enorme stukken ijs er vanaf breken die met een donderend geraas in het water vallen. Bijzonder weetje: dit is een van de weinige gletsjers die nog steeds groeit in ijsmassa.

Peninsula Valdés

Argentinie Peninsula Valdes zeerobben

Peninsula Valdés is een schiereiland in Argentinië dat in 1999 is benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. Het gebied beslaat circa 60 kilometer bij 90 kilometer en is grotendeels eigendom van al sinds oudsher aanwezige eigenaren van grote boerderijen die schapen fokken.

Valdés is habitat van veel diersoorten, waaronder zeeolifanten, zeeleeuwen, guanaco’s (lama soort) en nandu’s. De baaien rondom het schiereiland vormen een prettige plek voor zuidkapers (Ballenas Francas) om hun jongen te baren en opnieuw te paren. In Punta Tombo kun je een kolonie van duizenden Magelhaenpinguïns zien, en nabij Puerto Madryn huist meestal een kolonie zeerobben. Naast het rijke dierenleven wordt er op het schiereiland ook zout gewonnen in Salina Grande en Salina Chica.

Vuurland

Patagonie verlaten en onverharde wegen

Vuurland, ook wel bekend als Tierra del Fuego, is een gebied met grote contrasten; van kale steppeachtige vlaktes en mooie meren tot de Nothofagus bossen met enorme baardmossen en bergen met besneeuwde toppen, het is er prachtig! Ushuaia is de meest zuidelijk gelegen stad op aarde, en hier kun je een unieke stempel in je paspoort verkrijgen. Enkele bezienswaardigheden in deze regio zijn het nationale park Tierra del Fuego, de eeuwenoude boerderij Estancia Harberton en het Beagle kanaal.

”MET EEN CAMPER DOOR ARGENTINIE REIZEN IS EEN PRACHTIG AVONTUUR”