Chili

Beste reistijd Chili

Chili is een zeer langgerekt land en ligt op het zuidelijk halfrond. Daardoor zijn de 4 seizoenen tegengesteld aan die van ons. Onze zomer is hun winter, onze lente is hun najaar etc.  Je kunt het land globaal indelen in een aantal regio’s. Elke regio heeft zo zijn eigen klimaat en landschappen.

Wanneer is het dan de beste reistijd om Chili te bezoeken?

Argentinie Paso de Sico

Merengebied, Patagonië en Vuurland

Voor het merengebied is de beste reistijd tussen begin oktober en eind april. Qua drukte is zowel het voor- als najaar een prettige tijd. Aangenaam weer (fris) en niet al te druk. Wil je op wintersport? Dan zijn juli/augustus/september in Chili de wintersportmaanden met volop sneeuw.

In Patagonië en Vuurland is het ook in de beste reistijd overwegend fris te noemen (10-20C). Je hebt wel te maken met een droge koude die wij beter te “verdragen” vinden dan een vochtige koude zoals in Nederland. De harde wind in Patagonië, die met enige regelmatig waait (maar ook niet altijd), maakt de gevoelstemperatuur al snel heel koud.  De beste reistijd voor Patagonië ligt tussen half oktober (nog behoorlijk fris) tot eind maart. Ga je in maart op pad dan raden we aan in het zuiden te beginnen en noordwaarts te rijden.

Januari en februari zijn de maanden dat zowel de Chilenen als Argentijnen hun zomervakantie vieren. Tesamen met de nodige buitenlandse toeristen zorgt dit voor extra drukte in deze 2 maanden. Onze voorkeur gaat daarom uit naar reizen tussen half oktober tot aan de kerst en dan weer vanaf half februari tot eind maart.

De drukte in deze landen moet je wel relativeren. Over het algemeen is het nog heel veel rustiger dan in de zomervakantie in Europa.

In het voorjaar (november/begin december) bloeien er veel bloemen en planten in de bermen en valleien. Dat geeft echt een extra dimensie aan je reis! Qua temperatuur is het weliswaar aan de frisse kant, maar gelukkig hebben wij in deze tijd ook heel vaak met veel zonnige dagen rondgereisd.

In het meest zuidelijke deel van Patagonië en Vuurland is het weer eigenlijk altijd zeer wisselvallig, en kan het ook in de zomermaanden koud zijn. En soms valt er dan ook nog steeds natte sneeuw.

Voor alle drie deze regio’s geld dat er 4 seizoenen op 1 dag kunnen voorkomen. Hoe zuidelijker, hoe groter deze verschillen op 1 dag kunnen zijn. En door het gat in de ozonlaag merk je dat de zon bijzonder sterk is in het zuidelijk deel. Zonnebrandcreme meenemen dus!

Noord en centraal-Chili

In het noorden van Chili kun je het hele jaar aangenaam vertoeven door het mediterrane klimaat. Gedurende de Chileense zomermaanden (december-januari) valt er hier wel regelmatig regen.

Het noorden van Chili is het beste bereisbaar in de periodes maart-mei en september-november. Het kan tussen december en februari erg heet zijn (tot circa 40C in de zomer) en ook nog wel eens regenen in bepaalde delen. Tussen mei en september is de regio rondom het Andesgebergte koud en kan er sneeuw liggen. Soms sluiten hierdoor de kleinere grensovergangen.

”MET EEN CAMPER DOOR CHILI REIZEN IS EEN PRACHTIG AVONTUUR”