Chili

Highlights Chili

Chili is een enorm lang en uitgestrekt land. Het is van noord naar zuid meer dan 4000 km lang en op veel plaatsen niet breder dan 150 km van oost naar west. Het is een land met in het noorden de Atacama woestijn, zoutvlaktes, geisers en surrealistische landschappen in het hoge Andes gebergte. Het is ook een land met nothofagus bossen, snelstromende rivieren, gletsjers en azuurblauwe meren. En het is het land van de ruige, lege en ongerepte Patagonische landschappen in het uiterste zuiden. Welk deel je ook gaat verkennen, het is puur, uitgestrekt en leeg!

Chili Torres del Paine naar de Torres

Santiago

Chili Santiago wall art

Santiago is een echte metropool. Ben je geen stadsmens dan is een middag Santiago waarschijnlijk wel genoeg. Wil je wel graag ook wat van de hoofdstad opsnuiven? Dan kun je Santiago bijvoorbeeld verkennen met een hop-on/hop-off bus of d.m.v. een fiets- of wandeltour. Er zijn vanuit Santiago ook verschillende dagtours te maken naar bijvoorbeeld een bodega (wijn proeven tijdens een fietstour/bustour), naar Valparaíso met bijv. een bezoek aan La Isla Negra of een panoramische tour c.q. wandeltour in de bergen bij Cajon de Maipo, met bezoek aan warm waterbaden.

Onze tips:
• Museo de Cultura Precolumbina, museum met Precolumbiaanse kunst van Midden-Amerika en Zuid-Amerika; zeer de moeite waard. Gesloten op maandag.
• La Chascona in Barrio Bellavista, het huis van dichter Pablo Neruda.
• Barrio Bellavista met zijn vele muurschilderingen.
• Mercado La Vega, enorme markthallen waar van alles verkocht wordt.
• Cerro San Cristóbal, een mooi uitzichtpunt met dierentuintje, zwembad, et cetera. Je kunt lopend of per tandradbaan omhoog, verderop kun je nog met kabelbaan naar boven.

Santiago ligt op circa 500 meter hoogte in de laagvlakte die zich tussen het Chileense kustgebergte en de Andes uitstrekt. Het klimaat is mediterraan met hete droge zomers met temperaturen tot 35 °C (november tot maart) en zachte winters met maxima rond 15 °C (juni tot augustus).

Torres del Paine

Chili Torres del Paine - Cuernos

Torres del Paine is een bergmassief dat grillig en steil uit het omringende landschap omhoog rijst.
De bekende Torres (torens) en Cuernos (horens) zijn van graniet en overblijfselen van gestold magma. De erosie heeft nog geen vat gekregen op deze enorme zuilen. Het park heeft fantastische vergezichten en een rijk dierenleven. De afwisseling van de gekleurde meren, gletsjers en de granieten torens van de Torres en de Cuernos maken dit gebied erg indrukwekkende. Je kunt hier fantastische (soms pittige) dagwandelingen maken, met de auto eropuit of tijdens een boottocht volop genieten van de schitterende omgeving rondom Lago Grey en de gelijknamige gletsjer.

Paaseiland

Chili Paaseiland

Paaseiland, ook wel Rapa Nui genoemd, is een Polynesisch eiland gelegen in de Grote Oceaan.
Het was ooit de geboorteplaats van een zeer fascinerende beschaving. Honderden Moai, reusachtige beelden gebeeldhouwd uit steen, spelen nog steeds stille getuigen van deze interessante geschiedenis. Reis naar de zuidkust, waar je voorbeelden ziet van niet herstelde platforms zoals Ahus Vaihu in de baai van Hanga Te’e en Akahanga (waar vermoedelijk koning Hotu Matua werd begraven) of breng een bezoek aan de steengroeve Rano Raraku. De uitgedoofde vulkaan Rano Kau en het dorpje Orongo zijn ook een bezoekje waard!

Wijnregio’s in Chili

Chili wijngaard

Chili heeft sinds de 19e eeuw meerdere wijnregio’s. Het prettige klimaat in combinatie met de vruchtbare grond maakt het zeer geschikt voor het verbouwen van diverse druivenrassen. Chili is na Argentinië dan ook de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika.

De bekendste Chileense wijngebieden zijn Valle de Colchagua, Valle de Casablanca en Valle de Curicó.

Walvissen spotten – Chili

Chili humpback-whale

In Chili kun je op veel plaatsen diverse walvissoorten zien; het beste seizoen hiervoor loopt vanaf december tot en met maart, aangezien walvissen in deze periode de koudere, voedingsrijke Humboldtstroom volgen.

In het nationale park Francisco Coloane nabij Punta Arenas kun je bultrugwalvissen, zuidkapers en vinvissen spotten. Op Chiloé zijn er twee nationale parken (Tantauco en Chiloé) waar je blauwe vinvissen en bultrugwalvissen kunt zien in de Golfo Corcovado. In het nationale reservaat Humboldt Penguin bij het plaatsje Punta Choros aanschouw je ook bultrugwalvissen. Noordelijker gelegen voor de kust van het vissersdorpje Chañaral, worden nog wel eens potvissen en zuidkapers gespot.

Natianaal park Lauca

Chili Park Lauca Parinacota vulkaan

Het nationale park Lauca geeft een goede indruk van de Altiplano. Neem zeker een kijkje bij de Lagunas de Cotacotani, een reeks van onderling verbonden meertjes die met hun prachtig blauw of jade (afhankelijk van de zonnestand) kleurig water en gele zwavelranden afsteken tegen het uitgestrekte zwarte lava-veld. Hoogtepunt van dit park is natuurlijk het meer Lago Chungara, met op de achtergrond de Parinacota vulkaan. Met enig geluk lopen hier ook lama’s te grazen en is het prachtige plaatje helemaal compleet!

Carretera Austral

Chili Carretera Austral

De Carretera Austral is een bijzondere autoroute in Chili van circa 1.240 kilometer. Je reist vanaf Puerto Montt langs ijsvelden, gletsjers en fjorden. Onderweg rijd je door bossen en indrukwekkende, verlaten natuurgebieden met helderblauwe meren en groene valleien, echt prachtig! Als je in het voorjaar door deze streek rijdt, dan wordt de route extra mooi door enorme velden met bloeiende lupinen, brem, fuchsia en firebush.

Omgeving San Pedro de Atacama

Chili vallei van de maan

De regio rondom San Pedro de Atacama staat bekend om vele bezienswaardigheden. Je kunt zelf naar de El Tatio geisers (4WD is een vereiste) of dit via een georganiseerde tour doen. Daarnaast is het prachtig rijden door de Vallei van de Maan (zeker tijdens de zonsopgang en zonsondergang) en langs de enorme zoutvlakte Salar de Atacama. Bij Laguna Chaxa heb je bovendien kans op het spotten van flamingo’s.

Patagonië

Perito Moreno gletsjer Argentinie

Patagonië is de naam van het zuidelijke deel van Argentinië en Chili. Het gebied bestaat uit steppevlaktes, meren, gletsjers en veel ander natuurschoon. Ongetwijfeld spot je hier bijzondere diersoorten als nandu’s, guanaco’s en de Andescondor. Geniet van het rijden over de alom bekende Ruta 40 en de prachtige Carretera Austral, centrale wegen die je kennis laten maken met de mooie landschappen van Patagonië.

Atacama woestijn

Chili Atacama woestijn eindeloze wegen

De Atacama-woestijn is de droogste plek op aarde, gelegen in het noorden van Chili. Er zijn delen waar gewoon helemaal geen leven voorkomt en er valt jaarlijks nauwelijks enige regen (gemiddeld circa 0,1 tot 0,2 millimeter). Het gebied kent geografische overeenkomsten met de planeet Mars, en daardoor heeft de NASA ervoor gekozen om de karretjes die ze naar Mars sturen in deze regio uit te testen. Enkele diersoorten die je in deze droge woestijn toch tegen kunt komen zijn vicuña’s en flamingo’s.

Sterren observeren Chili

Chili sterren observeren

Je kunt in het noorden van Chili een bezoek brengen aan diverse wetenschappelijke sterrenwachten waar ze met state-of-the-art technologie het universum bestuderen, bijvoorbeeld bij ALMA en Paranal. In het noorden van Chili zijn er namelijk meer dan 300 heldere dagen per jaar en is er weinig lichtvervuiling. Deze regio staat daarom bekend als de beste omgeving in het zuidelijk halfrond om sterrenbeelden, planeten, vallende sterren en andere hemellichamen te aanschouwen. Soms zelfs met het blote oog!

Vulkanen in Chili

Chili Osorno vulkaan

Chili is een land met veel vulkanen. De meesten zijn niet meer actief maar sommige nog steeds. Er zijn een aantal plekken in het land waar je naar de top van de vulkaan kunt lopen of er met een kabelbaantje naar toe kunt gaan. Bekende vulkanen zijn de Villarica vulkaan bij Pucon en de mooi conisch gevormde Osorno vulkaan.

”MET EEM CAMPER DOOR CHILI REIZEN IS EEN PRACHTIG AVONTUUR”