Praktische informatie Chili

Handig om te weten

chili vlag

Taal

Chili

De officiële voertaal is Spaans. In de grotere toeristische steden kun je je in de hotels wel redden met Engels. Buiten op straat meestal niet. Reis je door het land dan kun je eigenlijk alleen met Spaans terecht. Echter met handen en voeten kom je ook nog steeds een heel eind!

tijd zuid-amerika

Tijdsverschil

Chili

Tijdens onze wintertijd is het 5 uur vroeger in Chili. Tijdens onze zomertijd is het 6 uur vroeger.

Argentinie Paso de Sico

Beste reistijd

Chili

Chili ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die van ons. Onze zomer is hun winter, onze lente is hun najaar etc. Je kunt het land globaal indelen in een aantal regio’s. Elke regio heeft zo zijn eigen klimaat en landschappen.

Wanneer is het dan de beste reistijd om Chili te bezoeken? Lees verder…

geld Chili

Geldzaken

Chili

De Chileense munteenheid is de peso. In alle grote en kleinere steden kun je geld pinnen. Je kunt op steeds meer plekken met een pinpas of creditcard betalen. Echter er zijn nog steeds plekken waar je alleen contant kunt betalen. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende cash (lokale valuta) bij je hebt. Tenslotte kan een pinbetaling ook wel eens niet lukken vanwege storingen.

reisdocumenten

Paspoort

Chili

Nederlanders hebben voor Chili geen visum nodig. Bij aankomst ga je door de douane en krijg je een stempel in je paspoort die een geldigheid heeft van 90 dagen. Het paspoort moet nog zes maanden geldig zijn op het moment van terugkomst in Nederland. Het is niet mogelijk om met een identiteitskaart naar Chili te reizen.

internationaal-rijbewijs Campers South America

Rijbewijs

Chili

Naast een geldig Nederlands rijbewijs raden wij ook aan een internationaal rijbewijs mee te nemen. Deze is niet verplicht maar kan in sommige situaties of bij verhuurders toch praktisch zijn als je die bij je hebt. Sommige verhuurders kunnen bij het ophalen van de camper vragen naar een internationaal rijbewijs.

vaccinaties

Vaccinaties

Chili

Er zijn geen speciale vaccinaties verplicht. Wel wordt DTP en Hepatitis A aanbevolen.  Omdat dit soort zaken snel kunnen veranderen en afhankelijk is van de mate waarin u al gevaccineerd bent raden wij u aan altijd bij de GGD of een andere vaccinatiedienst te informeren of u vaccinaties nodig heeft.

chili-stekker-stopcontact-type-l

Electriciteit

Chili

De netspanning in Chili is 220V.  In de meeste stopcontacten passen stekkers met twee of drie (geaarde) dunne ronde polen (type C en type L). Dit betekent dat een wereldstekker soms wel nodig is. Aangezien Europese apparaten gemaakt zijn voor 220V. kunnen die in Chili gebruikt worden.

kleding reis Zuid-Amerika

Kleding

Chili

Chili is een groot land waardoor er grote verschillen zijn in het klimaat. We raden aan om voor alle weertypes kleding mee te nemen. Zogenaamde laagjes kleding werkt dan het beste. Reis je af naar Patagonië? Hou dan vooral rekening met fris tot koud weer. Een water- en winddicht jack is een must.

boodschappen doen Zuid-Amerika

Boodschappen doen

Chili

In de grote en middelgrote plaatsen tref je voldoende supermarkten aan met een behoorlijke keus in produkten. Ben je op reis door een dunbevolkt gebied? Dan hebben ze in de dorpjes altijd wel een bakker en een buurtsuper waar veel te verkrijgen is. De keuze is dan minder ruim maar van de echte eerste levensbehoeftes is altijd iets te verkrijgen.

grenspassage

Grenspassages

Chili

Als je per camper reist, is het volgende van belang: Er mogen géén (ongekookte) groenten, aardappelen, fruit (ook rozijnen), honing, en vlees(waren) ingevoerd worden. Kaas, eieren en yoghurt mogen soms wel, soms niet de grens mee overgenomen worden. Gekookte groenten en vlees mogen wel de grens mee overgenomen worden. Soms moet je een zgn. verklaring ondertekenen dat je niets van bovenstaande bij  je hebt. Er staan boetes op overtreding. Men controleert bij de meeste grensovergangen en soms ook al bij aankomst op het vliegveld in Argentinië. Als je Chili in reist wordt er meestal strenger gecontroleerd dan wanneer je Argentinië in reist.

wifi teken

Wifi

Chili

In steden en dorpjes is er vrijwel altijd mobiel bereik en wifi te vinden. Veel restaurants hebben als lokkertje op de ramen staan dat ze wifi hebben. Onder het genot van een kopje koffie of iets te eten kun je ook even je mail checken. Ook bij sommige grotere tankstations is er wifi te vinden.

”MET EEN CAMPER DOOR CHILI REIZEN IS EEN PRACHTIG AVONTUUR”