Costa Rica

Highlights Costa Rica

Costa Rica is een prachtige selfdrive bestemming voor natuurliefhebbers. Het land beschikt over verschillende microklimaten en biedt daardoor een grote variatie in landschappen; van mangrove bossen, tropische stranden en regenwoud tot enkele actieve vulkanen, mistig nevelwoud en natuurlijke thermale baden. Ook het rijke dierenleven is een goede reden om dit land te leren kennen. Bewonder schildpadden die hier jaarlijks aan land komen om te nestelen, spot tropische vogels en felgekleurde kikkertjes en laat je verrassen door apen, luiaards en vele andere diersoorten in de natuurparken. In een periode van ongeveer 2 á 3 weken kun je al enorm veel zien van dit fantastische land!

Costa Rica Tucan

Bezienswaardigheden Costa Rica:

NP Corcovado

Costa Rica National Park Corcovado

Een van de mooiste nationale parken van Costa Rica is Corcovado, gelegen in het zuidwesten van Costa Rica. Grenzend aan de Pacifische Oceaan vind je in Corcovado mooie stranden, regenwoud en mangrovebossen. De vegetatie is er prachtig, o.a. wegens de hoge luchtvochtigheid.
Het natuurgebied is habitat van vele diersoorten; van apen en luiaards tot miereneters en krokodillen. Met heel veel geluk kom je misschien zelfs een tapir of een poema tegen! Neem deel aan wandelingen door de wildernis en ontdek het onderwaterleven bij Isla Caño (Caño Island).

La Fortuna / Arenal vulkaan

costa rica La Fortuna Arenal vulkaan

Het toeristische dorpje La Fortuna ligt aan de voet van het nationale park El Arenal. Het park is opgericht in 1991 en beslaat circa 120 km² aan regenwoud. Hoewel je de vulkaan Arenal niet kunt beklimmen, is er wel een wandeling mogelijk die over een deel van de versteende lava gaat van de vulkaanuitbarsting in 1968. Nabij het park ligt de Catarata La Fortuna, een 70 meter hoge waterval die wordt omgeven door weelderig tropische regenwoud.

In de omgeving van La Fortuna vind je parken met hangende bruggen waar je mooi kunt wandelen in de boomtoppen van het regenwoud. De omgeving is uitermate geschikt voor activiteiten als mountainbiken, paardrijden en canopy (zipline & klimparcours). Ook zijn er diverse natuurlijke warmwaterbaden waarin je heerlijk kunt relaxen.

NP Tortuguero

Costa Rica bij NP Tortuguero

Aan de Caribische kust vind je het nationale park Tortuguero, een stukje tropisch regenwoud gelegen in een zeer waterrijk gebied. Moerassen, mangrovebossen en veel rivieren zorgen in deze regio voor een rijk dierenleven. Het nationale park staat vooral bekend om haar stranden waar diverse schildpadsoorten zoals de lederschildpad, de soepschildpad en de (onechte) karetschildpad vanaf maart tot medio oktober hun eieren komen leggen. Je kunt samen met een gids over de stranden wandelen, op zoek naar nestelende zeeschildpadden. Deze tour wordt enkel verzorgd tussen juli en september en dien je vooraf aan je reis te reserveren.

NP Marino Ballena

dolphin-tours-Costa-Rica

Aan de Pacifische kust ligt het nationale park Marino Ballena. Het park bestaat uit mangrovebossen, stranden en het grootste koraalrif aan de Pacifische kust van Centraal Amerika. Uniek is dat een deel van het strand bij eb de vorm krijgt van een walvisstaart. Ook bijzonder is dat er hier twee keer per jaar bultrugwalvissen naartoe komen; vanaf juli tot en met september en december tot en met maart. Naast bultrugwalvissen is het nationale park ook habitat van onder meer dolfijnen, tropische vogels en diverse schildpadsoorten. Rondom het nationale park kun je surfen, paardrijden, wandelen naar watervallen en een mooie boottocht of kajaktocht maken.

NP Monteverde

Costa Rica Monteverde canopy

Het tropische nevelwoud van Monteverde en Santa Elena wordt gekenmerkt door een mistige omgeving met hoge bomen die ‘omarmd’ worden door mossen, orchideeën, lianen en vele andere tropische planten. De hoge luchtvochtigheid en de bijbehorende vegetatie maken Monteverde en Santa Elena een populaire habitat van felgekleurde kikkers, reptielen en diverse vogelsoorten, waaronder de Quetzal. Een aanrader is de Monteverde Frog Pond, een leuke locatie met kleurrijke kikkertjes, padden en andere soortgenoten. Als het donker is dan worden de beestjes actief en hoor je ze volop kwaken! Andere bezienswaardigheden in dit gebied zijn koffieplantages, de Bat Jungle, een tropische vlindertuin en het nabijgelegen natuurreservaat Bajo del Tigre. Je kunt er bovendien goed terecht voor diverse niveaus van canopy (ziplinen & klimparcours).

Houd er rekening mee dat het nevelwoud van Monteverde door relatief veel toeristen wordt bezocht. We raden je daarom aan om dit park zo vroeg mogelijk te bezoeken.

NP Maquenque

Costa Rica nationaal park Maquenque

In de afgelegen jungle nabij de grens met Nicaragua vind je het natuurreservaat Maquenque, ook wel bekend als een vogelparadijs wegens de vele bontgekleurde vogels die hier leven. De natuur is er schitterend, met primair tropisch regenwoud en een mooie rivier (Río San Carlos naar Río San Juan). Een van de hoogtepunten in dit reservaat is dat je hier nog de groene ara (Buffons ara) kunt spotten. Maak wandelingen door het tropische woud, neem deel aan een boottocht over de Río San Carlos of ga samen met een lokale gids op pad om zoveel mogelijk vogels te spotten.

NP Manuel Antonio

Costa Rica Puerto Viejo de Sarapiqui

In 1972 werd dit mooie natuurgebied aan de Pacifische kust uitgeroepen tot een nationaal park. Manuel Antonio is inmiddels één van de kleinste natuurreservaten van Costa Rica, maar tegelijkertijd ook een van de populairste parken van het land. De natuur wordt gekenmerkt door laagland tropisch woud met een rijk dierenleven en enkele prachtige stranden. Bij Playa Manuel Antonio kun je zwemmen. Daarnaaast zijn Playa Espadilla Sur en Playa Gemelas ook aanraders.

Tijdens een wandeling door het nationale park heb je de kans om tweetenige en drietenige luiaards, slingerapen, brulapen, doodshoofdapen en kapucijnapen te zien. Het park is bovendien leefgebied van neusbeertjes, varanen, toekans en kolibries.

Houd er rekening mee dat Manuel Antonio een drukbezocht park is. We raden je daarom aan om dit park in het laagseizoen te bezoeken, en anders zo vroeg mogelijk op pad te gaan.

NP Rincón De La Vieja

Costa Rica Rincon de la Vieja

Rincón de la Vieja is een gebied dat nog niet volop wordt bezocht door toeristen, maar zeker de moeite waard is. Het nationale park behoort tot de vulkanische bergketen in de provincie Guanacaste. Qua natuurschoon vind je er klaterende watervallen zoals de Cangreja waterval en de Oropendola waterval, borrelende vulkanische modderpoelen, tropisch droog woud en vulkanische bergtoppen. Ga eropuit om vogels te spotten of neem deel aan paardrijtochten door de prachtige landschappen. Iets actiever ingesteld? Ga dan met de mountainbike op pad, maak een wandeling door het nationale park Rincón de la Vieja of neem deel aan een avontuurlijke canopy tour.

Puerto Viejo de Sarapiquí

Costa Rica grote insecten

Dit kleine plaatsje ligt aan de rivier Sarapiquí, in een prachtig groen gebied dat de verbinding vormt tussen de hooglanden en de laaglanden van Costa Rica. De natuur wordt gekenmerkt door veel fruitplantages (cacao, ananas) en schitterende bossen. De regio is habitat van diverse diersoorten; je ziet er onder andere tweetenige en drietenige luiaards, kleurrijke kikkertjes, verschillende apensoorten en vele tropische vogels. Breng een bezoek aan het biologische onderzoeksstation La Selva of verken het Tirimbina Reservaat, waar je wandelt over de langste hangbrug van heel Costa Rica.

NP Tenorio Volcano

Costa Rica Tenorio Volcano

Het nationale park Tenorio Volcano behoort tot een vulkanische bergketen in de provincie Guanacaste. Je ziet hier de vulkaan Tenorio, een actieve vulkaan die ruim honderd jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Het park is leefgebied van de tapir, kapucijnapen en kleurrijke vogels.
Het park heeft bekendheid verworven met een helderblauwe lagune van de Río Celeste.
Het water van de rivier en het bijbehorende meer heeft een azuurblauwe kleur die ontstaat door de reactie van diverse mineralen. Als de zon schijnt dan is het zelfs nog mooier!

NP Cahuita

Costa Rica nationaal park Cahuita

Cahuita is een klein nationaal park aan de Caribische kust van Costa Rica. Je kunt er genieten van het regenwoud, veel dierenleven en het tropische strand Playa Puerto Vargas. Tijdens een wandeling door het nationale park spot je misschien wel brulapen, kapucijnapen, kleurrijke vogels, reptielen en luiaards! Cahuita is bovendien een leuke plaats om te snorkelen. Tijdens een tour ga je naar koraalriffen met tropische vissen en een scheepswrak, waar je met geluk ook nog schildpadden, zee-egels en manta roggen kunt zien!

NP Los Quetzales

Costa Rica mooi verenkleed Ara

Het nationale park Los Quetzales is een schitterend nevelwoud op ruim 3.000 meter hoogte in de Cordillera de Talamanca. Het is hier koeler dan in veel andere regio’s in Costa Rica (tussen de 5°C en 14°C). De natuur bloeit er volop met prachtige bloemen, eikenbomen, aguacatillos (familie van de avocado, ook wel het favoriete voedsel van de Quetzal) en andere soorten flora. In de omgeving van Los Quetzales vind je ook diverse koffieplantages. Los Quetzales is populair leefgebied voor vele vogelsoorten: circa 20% van de totale vogelpopulatie van Costa Rica komt hier voor. Het park is vernoemd naar de majestueuze Quetzal vogel, die je hier met geluk ook kunt spotten!

”MET EEN 4WD MET DAKTENT DOOR COSTA RICA REIZEN IS EEN HEERLIJK AVONTUUR”