Colombia

Rijden in Colombia

Is het veilig om in Colombia zelf te gaan rijden?

Colombia is nog vrij onbekend als selfdrive bestemming. Wij hebben hier eerst zelf gereden voor we het zijn gaan aanbieden. Wij denk dat een selfdrive in Colombia is geschikt voor de ervaren selfdrive reiziger. Het is zeker niet moeilijk om hier te rijden maar het is op de, doorgaans tweebaans wegen, wel relatief druk met (klein) vrachtverkeer en de vele motorrijders. Dit maakt het rijden intensief.

Heb je ruime ervaring in het rijden op verre bestemmingen zoals in Afrika of Azië dan is dit een avontuur dat je, denken wij, zeker aan kunt gaan. Heb je minder ervaring in het rijden op verre bestemmingen en twijfel je of je zelf moet gaan rijden? Kijk dan eens naar deze reizen met privé transfers.

Rijden in Colombia

Wegen in Colombia

De wegen zijn in Colombia wisselend van kwaliteit. De grotere doorgaande routes zijn goed te noemen. Wegen naar kleinere dorpjes zullen al vaker last hebben van gaten of vaak opgelapt zijn waardoor je “danst” over de weg. Colombia kent ook nog vele onverharde wegen. Ga ervan uit dat deze niet in al te beste staat zijn en dat een 4wd dan aan te raden is.

De wegen zijn vaak bochtig, stijgen en dalen en met het nodige verkeer is het daarom intensief rijden. Omdat je max 80 of heel soms max 90 mag (maar het vaker max. 50 of 60 km/u is wat je kunt rijden) kun je in een uur veel minder kilometers afleggen dan we in Europa gewend zijn.

Bewegwijzering

De bewegwijzering laat nog wel te wensen over. Wij raden dan ook aan om te gaan rijden met een navigatiesysteem van bijvoorbeeld Garmin of om gebruik te maken van een offline app zoals maps.me.

Af te leggen km’s per dag

Neem voldoende tijd voor het af te leggen traject en vermijdt als het maar even kan rijden in het donker.

Houdt er rekening mee dat deze reis gaat over wegen waar onderweg alleen in plaatsjes tankstations, supermarktjes of restaurants te vinden zijn. Op de tussenliggende stukken kun je er niet vanuit gaan dat er iets te verkrijgen is.

Medeweggebruikers

Wat opvalt is de enorme hoeveelheid motorfietsen die er zijn. Ze passeren rechts en links, rijden ook op de weg dus moet je hun ook inhalen. Bij stoplichten gaan ze overal tussendoor. Zelf geen rare manoeuvres maken en het is soms beter om op je rijbaan te blijven.

Tanken in Colombia

Tank als u de tank half leeg heeft gereden zo spoedig mogelijk weer vol bij het eerstvolgende benzinestation. Veel benzine stations hebben mogelijkheid om te betalen met credit card, maar op afgelegen gebieden en in kleine dorpjes moet dat meestal in cash.

Handig om te weten:

  • Er wordt rechts gereden.
  • Autogordel en verlichting voeren is verplicht.
  • Een enkele keer moet er ook tol betaald worden. Dit gaat om kleine bedragen variërend tussen de COP 7500 en COP 13000.

”MET EEN 4WD MET DAKTENT DOOR COLOMBIA REIZEN IS EEN GROOT AVONTUUR”